Европейският парламент вече пише и на кирилица

кирилицаСлед повече от година усилия, службите на Европейския парламент вече са успели да адаптират сложната електронна система за създаване на документи към буквите на кирилицата. Така вече е възможно не българските имена да се транскрибират в съответствие с правилата, изготвени от Българската академия на науките. Вече ще е възможно всички нови документи да излизат изцяло на кирилица, а българските депутати и служители да могат да използват всички приложения на български език. Тази промяна се счита за признание за равноправието на българския като официален език на ЕС. Според председателя на ЕП Мартин Шулц, повече време ще отнеме обновяването на интернет страницата на парламента.

В писмото си до българския евродепутат Ивайло Калфин, Мартин Шулц казва още: „Изцяло подкрепям предложението ви да се промени практиката за използване на латинската азбука при използване на небългарски имена. Чуждестранните собствени имена, включително тези на небългарските членове на Европейския парламент могат да бъдат изписвани на български.“

Наскоро Европейската централна банка пусна и нова банкнота от 5 евро, на която има надпис и на кирилица, а когато България влезе в еврозоната, ще може да сече и собствени монети, чийто гръб може да е изцяло с български символ.

Може да харесате още...