ЕПВ предоставя достъп до дигиталната библиотека за традиционно познание на Индия

традиционно познаниеНа 11.02.2009г. в Мюнхен правителството на Индия и Европейското патентно ведомство подписаха споразумение, което дава възможност на ЕПВ да проверява – Traditional Knowledge Digital Library (TKDL) (дигитална библиотека за традиционно познание).

Договорът дава на експертите on-line достъп до информация свързана с индийското традиционно познание във всички фази на патентната експертиза.

Глобалното търсене на традиционни медицински методи и довело да увеличаване на международния обмен на информация относно традиционното познание и повече сътрудничество между Индия и другите страни. Дигиталната база данни на Индия е резултат от проект, започнал през 1999г. от Националния институт за комуникация и информационни източници в науката, Министерството на науката и Министерството на здравето в Индия. Когато проектът за създаването на базата данни завършва, през 2006 г. правителството разрешава достъп до библиотеката на различни международни патентни ведомства.

Главната цел е да се направи традиционното познание за индийската медицина достъпно за патентните ведомства, като източник за информация при анализ на предходното състояние на техниката, както и анализ на термини от   Хинду, Арабските, Персийските и други езици, които са преведени на 5 международни езика (английски, френски, немски, испански и японски).

Така ще се предотврати комерсиалния подход към индийското традиционно познание, което е познато и достъпно до обществото от векове.

Източник: EPO press release

Може да харесате още...