ЕПВ приветства решения на Съда на ЕС относно единния патент

Съда на ЕСЕвропейското патентно ведомство приветства решенията на Съда на Европейския съюз да отхвърли правните препятствия пред единния патент.

Те потвърждават, че европейският патент с единно действие ще се основава на процедурата за издаване на европейски патенти, заложена в Европейската патентна конвенция, и че всички мерки за прилагане на единния патент трябва да бъдат взети от държави-членки, участващи в Специалния комитет към Административния съвет на ЕПВ. Работата в специалния комитет напредва много добре и от Европейското патентно ведомство са уверени, че всички необходими мерки, включително и решение относно равнището на таксите за подновяване, ще бъдат изпълнени през следващите месеци.

Решенията на Съда са публикувани вчера, по време на визита в централата на ЕПВ в Мюнхен на делегация от Комисията по правни въпроси на Европейския парламент (JURI), оглавявана от нейния председател Павел Свобода. Президентът на Европейското патентно ведомство Беноа Батистели подчерта голямата значимост на решенията: “Със своите решения Съдът е създал необходимата правна сигурност за държавите членки на ЕС, както и за потребителите на европейската патентна система, и след повече от 40 години, проправя пътя за наистина единна патентна закрила в Европа.”

Освен това, ЕПВ изрази своята надежда, че решенията ще дадат нов тласък на процеса по ратифициране и изпълнение на Споразумението за Единен патентен съд (UPC), и че пакета за единния патент може да влеюе в сила през 2016г.

Източник: ЕПВ

Може да харесате още...