ЕПО отменя патента „Поръчка на подарък“ на Амазон

АмазонЕвропейското патентно ведомство отмени патента „Поръчка на подарък“ на Амазон, след като на първа инстанция от процедурата по възражение проведе публично производство с изслушване на двете страни. След изслушването на патентопритежателя и на опонентите, Отделът по споровете достигна до заключението, че претендираният предмет не включва изобретателска стъпка и следователно патента трябва да бъде отменен.

Европейският патент EP 927945 беше издаден на Амазон през април 2003 г. и след това срещу него беше възразено от Fleurop-Interflora European Business Company (CH), Gesellschaft für Informatik e.V. (DE) и Förderverein für eine Freie Informationalle Infrastruktur e.V. (DE).

Отделът по споровете реши да отмени патента през 2008 г., но това решение беше обжалвано от Амазон на втора инстанция (Апелативен състав на ЕПО). През 2009г. Апелативният състав върна случая на първа инстанция за доразглеждане, с мотивите, че специфичен аспект, дефиниран с допълнително искане от патетопритежателя, се нуждае от доразглеждане. Днес Отделът по споровете реши, че този специфичен аспект не включва изобретателска стъпка.

Решението може отново да бъде обжалвано от Амазон.

Амазон е американска компания, най-голямата в света по оборот сред продаващите стоки и услуги чрез Интернет. Централата на компанията е разположена в Сиатъл, щат Вашингтон.

Компанията е създадена през 1994 г. от американския предприемач Джеф Безос, а през 1995 г. стартира сайтът. Компанията е наречена в чест на реката Амазонка, най-пълноводната в света. В началото на сайта се продавали само книги. През юни 1998 г. магазинът започва да продава музикални дискове, а през ноември същата година – и видео продукция. По-късно в асортимента се появяват MP3-записи, програмно осигуряване, видеоигри, електроника, облекло, мебели, хранителни продукти и играчки.

Може да харесате още...