ЕПВ ще извършва международно търсене по заявки за патент от Китай

международно търсенеДвугодишен пилотен проект между Европейското патентно ведомство (ЕПВ) и Китайската национална администрация за интелектуална собственост (CNIPA) ще даде възможност на гражданите и жителите на Китайската народна република да избират ЕПВ като свой орган за международно търсене (International Searching Authority (ISA)) за заявки, подадени на английски, съгласно Договора за патентно сътрудничество (РСТ).

Проектът започва на 1 декември и е ограничен до общо 2 500 заявки за регистрация през първите 12 месеца и 3 000 заявки през вторите 12 месеца.

РСТ заявителите, които са граждани или жители на Китайската народна република и чието международно търсене е извършено от Европейското патентно ведомство като ISA, ще могат да подават искане за международна предварителна експертиза до ЕПВ. Те трябва да заплатят съответната такса директно на ЕПВ, в съответствие с РСТ Глава II.

ЕПВ започва издаването на доклади за международно търсене (ISR) и писмени становища (WO/ISA), които предоставят на заявителя ясна оценка на патентоспособността на неговото изобретение. По този начин ще е налице солидна основа за вземане на навременни и информирани решения дали да се пристъпи към различните национални/регионални фази по РСТ.

С доклади за международно търсене и писмени становища от ЕПВ, китайските заявители, желаещи да ускорят обработката на своите заявки, могат да влязат по-рано в европейската фаза на процедурата.

 

Може да харесате още...