КЗП проверява случая с екскурзията на българските ученици в Испания

КЗП проверява случая с екскурзията на българските ученици в ИспанияКомисията за защита на потребителите (КЗП) проверява случая с екскурзията на българските ученици в Испания. След изтеклата в медиите информация Комисията за защита на потребителите (КЗП) незабавно започна проверка на туроператора „Гъливер травъл”, организирал екскурзията до Испания на 31 ученици от Националната финансово-стопанска гимназия в София, които са срещнали затруднение при настаняването в хотела след пристигането си в чуждата страна. В хода на проверката е представен документ за извършено допълнително плащане към испанските контрагенти по повод настаняването на групата ученици. Информацията на Комисията за защита на потребителите (КЗП) е, че към момента децата са преместени от тризвездната част в четиризвездното крило на хотела, в който е трябвало да отседнат. По предварителни данни престоят на децата там трябва да продължи до 11 юли, след което да отпътуват към Марсилия.

Проверката на Комисията за защита на потребителите (КЗП) продължава в посока установяване съответстват ли предоставяните услуги на предвиденото в закупените за екскурзията пакети. Ще бъде извършена и цялостна проверка на дейността на туроператора „Гъливер травъл”, поради факта, че през 2014г. и 2015г. са извършени множество проверки на фирмата и са констатирани нарушения, за които са съставени актове.
В случай че бъдат констатирани нови нарушения, туроператорът ще бъде предложен на министъра на туризма за заличаване на регистрацията му.

Всички документи за извършените плащания, необходими за нощувките на учениците от Националната финансово-стопанска гимназия в София, вече са представени пред Комисията за защита на потребителите (КЗП) от управителя на туроператора „Гъливер травъл”, организирал екскурзията на децата до Испания. Осигурени са средства и за горивото за целия път до България.
В четвъртък сутринта КЗП започна незабавна проверка на туроператора след като от медиите стана ясно за създалата се ситуация. Инспекторите на контролния орган присъстваха в офиса на туроператора. В рамките на деня, в който стана известен възникналият дискомфорт във връзка с настаняването на децата при пристигането им в Испания, бяха взети мерки за преместването им от тризвезден в четиризвезден хотел. Проверяващият екип на КЗП изиска документ за извършеното допълнително плащане към хотела в Лоред де Мар и присъства на потвърждението от негова страна за преместването на децата.
Бяха потвърдени всички резервации за оставащите до завръщането на групата в България нощувки, като предстоеше доплащане на част от сумата за хотела в Кан, където децата ще пренощуват на 12 срещу 13 юли. Следващата нощувка е в Словения и тя също е подсигурена. На 14 юли учениците трябва да се завърнат в страната.

Проверката на КЗП ще продължи и след приключването на случая. Нейната цел ще бъде да установи съответствали ли са предоставените по време на екскурзията услуги на предвиденото в договора за организираното пътуване. Извършва се и цялостна проверка на фирмата. За констатираните нарушения ще бъдат съставени актове и наложени съответните санкции.
За свеждане до минимум на риска от възникване на други подобни ситуации в бъдеще КЗП подкрепя и изразява готовност за участие в обсъждането на промени, които да дават по-високи гаранции, че подобен род проблеми ще се решават без да засягат в такава степен икономическите интереси и комфорта на потребителите по време на техните организирани пътувания.

Може да харесате още...