Едно несложно изобретение може да промени света

изобретениеОказването на помощ на бедните региони по света изисква прости рещения – за предпочитане такива, които са достъпни и лесни за използване. И тъй като регионите, в които има липса на електричество, водопровод и достъп до чиста вода, продължават да бъде измъчвани от епидемии, превенцията е от решаващо значение за спасяването на човешки живот.

С елегантното си изобретение, екип от изследователи, воден от Ashok Gadgil и Vikas Garud от Калифорнийския университет, спомагат за подаването на чиста питейна вода до най-отдалечените райони на Индия. Техният метод, защитен с патент за обеззаразяване на вода разчита на 40-ватова UV-лампа в компактно и енергийно-ефективно устройство. По-малко от микровълнова фурна, устройството за дезинфекция на вода може да се захранва от 12-волтова батерия или малки соларнии панели. Само едно устройство може да дезинфекцира повече от 1000 литра вода на час. През 2010 година, системата е била инсталирана в над десет страни, осигурявайки чиста вода за над два милиона души.

При последиците от природни бедствия, простият филтър за вода, разработен от швейцарската компания Vestergaard Frandsen се е доказал като истински спасител: LifeStraw е по същество пластмасова сламка за пиене, която е поставена директно в питейната вода. Без да разчита на химикали, LifeStraw използва серия от вътрешни филтри, за да се изкорени до 99.9999% от всички вируси и бактерии. Червеният кръст вече е разпространил блестящото изобретение до 3750 ученици и 6,750 домакинства само в Кения.

В най-бедните региони на света, милиарди хора продължават да страдат от нарушения в зрението. Да им се помогне с подходящите коригиращи очила е трудна задача, тъй като специалистите и тяхното високотехнологично оборудване не са широко достъпни в тези региони.

Вместо персонализирани стъклени лещи, професорът по физика от Оксфорд Джошуа Силвър, разработва евтина, но и ефективна алтернатива. Неговото изобретение са лещи с обикновени пластмасови рамки, изпълнени с течности, които могат да бъдат с цена от само няколко евро, а носещите ги могат да регулират силата им сами, без помощта на специалист, като променят количеството на течността, съдържаща се в лещите.

Източник: ЕПВ

Може да харесате още...