Европейско патентно ведомство отбелязва денят на интелектуалната собственост

европейско патентно ведомствоЕвропейско патентно ведомство отбелязва световният ден на интелектуалната собственост – 26-ти април като представя технологиите, които стоят зад едни от най-забележителните европейски изобретения.

Европейско патентно ведомство представя технологиите, на които се обосновават номинациите за наградата – Европейски изобретател на годината, които се присъждат всяка година от Европейското патентно ведомство и Европейската комисия.

Тазгодишната церемония по награждаване ще се проведе на 6-ти май в Любляна, като награди се присъждат на изобретатели, които имат изключителни заслуги към иновациите в Европа.

Някой от номинираните за наградите през 2008 са изобретателите на медикамент за лечение на СПИН, създателят на дигиталната телевизия и други, допринесли за развитието на автомобилната индустрия и авиацията.

Днес пaтeнтнoтo вeдoмcтвo нa Peпyблиĸa Бългapия opгaнизиpa нa „Дeн нa oтвopeнитe вpaти“, ĸaĸтo и „Дeн нa мapĸaтa и дизaйнa – 2008″, cъoбщиxa oт пpecцeнтъpa нa БCK. Cпeциaлeн aĸцeнт щe бъдe пocтaвeн въpxy мapĸaтa и дизaйнa нa Oбщнocттa в изпълнeниe нa Дoгoвopa зa cътpyдничecтвo c Beдoмcтвoтo зa xapмoнизaция нa вътpeшния пaзap ОНІМ.

На 26 април през 1970 г. влиза в сила Конвенцията, учредяваща Световната организация по интелектуална собственост (СОИС). Датата е определена от държавите-членки на СОИС на заседание на Генералната асамблея през октомври 1999, когато се приема решението за учредяване на този празник. Отбелязването на Световния ден на интелектуалната собственост е съпроводен с различни активности и мероприятия в цял свят.

Може да харесате още...