Пилотни програми за стимулиране на иновациите от Европейското патентно ведомство

Европейското патентно ведомствоВ опит да стимулира иновациите и търговията, Европейското патентно ведомство стартира пилотни програми съвместно с патентните ведомства на Канада, Мексико и Сингапур, чиято цел е да ускорят обработването на заявления за регистрация на патент, започвайки през януари 2015г.

Двустранните споразумения са подписани в Женева от Президента на ЕПВ Беноа Батистели и ръководителите на трите патентни ведомства, по време на Общото събрание на Световната организация за интелектуална собственост.

Пилотните програми ще способстват за постигането на по-бърза експертиза на заявките, за да могат иноваторите от тези райони да регистрират своите патенти бързо и ефективно. Според програмата, заявители на патенти, чиито претенции са били счетени от ЕПВ или някое от трите ведомства за подлежащи на закрила чрез патент, могат да поискат ускорено обработване на съответното заявление, което изчаква отговор в някое от останалите ведомства. Ведомствата са се споразумяли и да консултират с и да споделят вече налични работни резултати, колкото е възможно повече в такива случаи. Освен ускоряване на процеса, очаква се това да доведе и до намаляване разходите на заявителите.

Беноа Батистели: „Тези споразумения насърчават съвместните ни усилия да стимулираме още повече използването на патенти и да подобрим условията за създаване на иновации,“ „Благодарение на това споразумение европейските компании ще могат да се възползват от опростен процес на патентна закрила в тези три динамични района. Това означава и че заявители на патенти от Европа вече ще се радват на по-благоприятни условия на тези пазари, както колегите им от САЩ или Япония. В същото време, за канадските, мексиканските и сингапурските иноватори, споразумението отваря ефективен път до висококачествена патентна закрила в Европа.“

Източник: ЕПВ

Може да харесате още...