Европейска награда за изобретател 2019 – победител в категория Изследвания

ImmunoscoreЖером Галон

Изобретение: Immunoscore®, по-ясен тест за рак

Френският имунолог Жером Галон е разработил диагностичен инструмент, който помага на медицинските екипи да прогнозират шансовете за възстановяване и рисковете от рецидив при пациенти с рак въз основа на тяхната имунна реакция. Immunoscore® използва цифрови изображения на туморни проби и усъвършенстван софтуер за измерване на броя положителни имунни клетки, открити в туморните места. Резултатите на инструмента подобряват точността на прогнозиране на ракови заболявания, както и помагат да се приспособят терапиите към отделните пациенти.

Близо 10 милиона души са починали от рак през 2018 г. Стандартните подходи за класифициране на състоянието все още не могат да предскажат реакцията на отделните пациенти на дадено лечение. Твърди се, че различията в туморите са отговорни за различните резултати на пациентите. Не се отчитат други променливи, като например имунния отговор на организма. Това води до непълна прогноза. Необичайни спешни случаи могат да останат незабелязани или, точно обратното, пациенти с нисък риск могат да получават ненужно високи дози от лекарства, излагайки се на опасни странични ефекти.

През 2006 г. Жером Галон открива нова основа в диагностиката на рак. Имунологът показва, че силата на имунната система на всеки пациент играе ключова роля за успешното справяне с това състояние. За да приложи своето откритие на практика, той патентова изобретение, наречено Immunoscore, ин-витро диагностичен инструмент, който измерва имунния отговор на пациенти с рак на дебелото черво на мястото на тумора.

Независими изследователи са установили, че изобретението Immunoscore предоставя най-надеждната към момента прогноза за риска от рецидив при ракови заболявания.Immunoscore е одобрен за употреба при колоректален рак. Той показва 95% вероятност за прогнозиране на общата преживяемост на раковите пациенти. Immunoscore също така е намалил ненужното излагане на токсични лекарства на пациенти с нисък риск. За да внесе изобретението си на пазара, Галон е съосновател на HalioDx през 2014 г. През последните пет години компанията е нараснала до около 160 служители и е привлякла финансиране от над 26 милиона евро. HalioDx си партнира с дистрибутори на медицински продукти, включително Philips, за да сподели ползите от патентованото си изобретение с повече пациенти.

Роден в Безансон, Франция, Галон е обучен като имунолог в Института Пастьор и Института Кюри в Париж. Понастоящем той е Директор изследвания във Френския национален институт по здравеопазване и медицински изследвания (INSERM). Галон продължава да оглавява Лабораторията по интегрална имунология на рака в изследователския център Cordeliers в Париж.

Източник: ЕПВ

Може да харесате още...