Европейска награда за изобретател 2013г., победители в категория неевропейски държави

Европейска награда за изобретател 2013г., победители в категория неевропейски държави

USB: прави лесни компютърни връзки ‘универсални’

Изобретатели: Ajay V. Bhatt, Bala Sudarshan Cadambi, Jeff Morriss, Shaun Knoll, Shelagh Callahan

Изобретение

изобретателЕдно от май-широко използваните компютърни подобрения след компютърния процесор, Universal Serial Bus (USB) значително опростява предишния лабиринт от конкуриращи се plug дизайни като опосредства безпроблемна plug-and-play функционалност и едновременно свързване на много устройства.

Патент номер: EP 0789867 B1

Държава: САЩ

Компания: Intel Corporation, заедно с консорциум от шест други компании

Сектор: Електроника, компютри

Изобретението накратко

Преди изобретяването на USB, компютрите са разчитали на различни драйвери, за да комуникират с периферни устройства, а командите, изпращани от тези драйвери често са били в конфликт един с друг. Ajay Bhatt се изморил от непрекъснатия процес на реконфигуриране и рестартиране на своя компютър и хаоса от портове и конектори, които трябвало да организира в задната част на машината.

Bhatt се вдъхновил от общ електрически контакт и решил да създаде интерфейс за свързване, който да разпознава и задейства автоматично новите устройства, когато бъдат включени към компютъра. USB интерфейсът работи като ‘транслира’ сигналите на периферните устройства и ги предава в централизиран информационен поток към оперативната система на компютъра.

Обществена полза

Вече присъствайки в милиарди компютърни продукти по цял свят, USB не само позволява на потребителите по-лесно да свързват устройства, вариращи от уебкамери, смартфони и компютри със сложни научноизследователски инструменти, но и оптимизира работата на хардуерни и софтуерни разработчици.

Икономическа полза

Да се постави цена на това изобретение е почити невъзможно, тъй като USB не се разпространява и продава като продукт, а се използва като стандарт в компютърната индустрия. Въпреки това, изпращането на около 10 милиарда USB-оборудвани устройства е спомогнало USB да стане една от най-важните компютърни технологии в световен мащаб.

Източник: Европейско патентно ведомство

Може да харесате още...