Европейска мрежа за автентичности

Европейска мрежа за автентичностиПроекта на Службата на ЕС за интелектуална собственост EUIPO Европейска мрежа за автентичности е създаден с цел да повиши осведомеността в европейските градове, сред местните власти, бизнеса и в крайна сметка европейската общественост, както за стойността на интелектуалната собственост, така и за вредите, причинени от фалшифицирането.

Съгласно чл.152, ал. 6 от Регламент (EC) 2017/1001 на Европейския парламент и на Съвета  относно търговска марка на ЕС „Службата и съответните компетентни органи на държавите членки си сътрудничат с цел насърчаване на повишаването на осведомеността относно системата на търговските марки и борбата срещу фалшифицирането. Такова сътрудничество включва проекти, насочени по-специално към прилагане на установени стандарти и практики, както и към организиране на дейности в областта на образованието и обученията“.

В два поредни дни (27ми и 28ми май, 2021г.) Патентно ведомство на Република България проведе медийно събитие „Информационен ден“ за представяне на проекта Европейска мрежа за автентичности в Пловдив и съответно в София, съвместно с двете общини. Това са двата български града, които са част от мрежата. Първата европейска община с потвъден статут „Автентичност“ е гръцкият град Солун (20ти юли, 2020г.).

Според информация, публикувана на сайта на EUIPO, националните ведомства за интелектуална собственост на Португалия (община Лисабон) и Гърция (община Миконос) са изразили интерес да се присъединят към мрежата в близко бъдеще.

Надежда Драгомирова

Може да харесате още...