Достъп до патентни документи, свързани с COVID-19

патентни документиЕдна година след първоначалното стартиране, Европейското патентно ведомство актуализира и разшири информацията в своята платформа „Fighting coronavirus“, за да отрази бързо променящия се технологичен пейзаж в борбата срещу пандемията. 35-те стратегии за търсене, добавени към платформата, отразяват интереса към по-широк спектър от съществуващи лекарства, които биха могли да бъдат подходящи за лечение на COVID и по-голямо разнообразие от съществуващи технологии за дезинфекция, полезни за осигуряване на по-безопасни обществени пространства и транспорт.

ЕПВ пое инициативата през юни миналата година в подкрепа на изследователи, предприятия и лица, вземащи решения, като сподели патентни документи за технологии, които са полезни в борбата с новия коронавирус SAR-CoV-2 или при лечението на COVID-19.

Този разширяващ се ресурс е бил посетен почти 50 000 пъти през последните 12 месеца. Сега платформата включва разнообразни технологии като ваксини, лекарства, диагностика, здравна информация, проектиране на сгради и превозни средства, приложения за смартфони, както и ежедневни артикули като маски и дезинфектанти. Иновациите процъфтяват в много различни области и техническата информация в патентните документи често не се публикува никъде другаде.

Тъй като обемите на потенциално подходящи патентни документи могат да бъдат объркващи (напр. стотици или дори хиляди документи само за един вид ваксина), патентните експерти и анализатори на данни създават тези готови стратегии за търсене, за да помогнат на изследователите лесно да се съсредоточат върху темите, които са най-подходящи за собствената им работа. Тези търсения се извършват в Espacenet, безплатната онлайн база данни на ЕПВ, която съдържа над 120 милиона патентни документи от над 100 държави.

Патентните заявки първоначално са поверителни и обикновено се публикуват около 18 месеца след първата им дата на подаване. Това означава, че много от иновациите, създадени по време на първата вълна с COVID-19, ударила в началото на 2020 г., едва сега започват да се появяват в патентните бази данни. Много повече патентни документи се очаква да бъдат публикувани през следващите месеци и години.

За заявителите, които се нуждаят от бърза патентна процедура, независимо от технологията, която разработват, Европейското патентно ведомство предлага ускорена експертиза на заявките за европейски патент.

Източник: ЕПВ

Може да харесате още...