Директивата за тютюневи изделия рискува да подкопае правата на Интелектуална собственост в ЕС пазарa

тютюневи изделияБизнес Движението за спиране на фалшифицирането и пиратството (BASCAP), една инициатива на Международната търговска камара (ICC), се опасява, че мерките, включени в нововъведената ЕС Директива за тютюневи изделия, ще доведе до отзвук от непредвидени отрицателни последици, подкопаващи правата на интелектуалната собственост (IP) и увеличаващи проблема с фалшифицирането в целия Европейски съюз.

Възможността на собствениците на марки да продават своя продукт по уникални и лесно разграничими начини е от основно значение за защитата на правата на интелектуална собственост в развитите общества. Премахването на възможността на една индустрия да използва своите права на интелектуална собственост отваря вратата за разпространяване на това нарушение спрямо други индустрии и други собственици на марки в ЕС и другаде.

Мерките излагат на риск способността на ЕС да предпази други страни от въвеждане на подобни мерки за други продукти,  удряйки ЕС бизнеса в секторите храни, безалкохолни и спиртни напитки, например.

BASCAP твърди, че разпоредбите, съдържащи се в рамките на Директивата за тютюневи изделия, ще имат разрушителен ефект върху правата на интелектуална собственост в ЕС. Конкретно, налагането на широкообхватни ограничения върху използването на търговски марки, включващи драстичното минимизиране на пространството върху пакета за разположение на марката и други характеристики на търговската марка:

*Компрометира и подкопава Европейските дългогодишни политики за IP права и законите и режимите на правоприлагане, създадени, за да ги защитят.

*Увеличава разпространението на фалшифицирани стоки на пазара и намалява възможността на собствениците на марки да предприемат действия срещу такава дейност, освен това подкопава възможността на потребителите да вземат информирани решения за покупка. Търговските марки изпълняват тези важни функции на пазара за всички брандирани стоки.

*Увеличава вместо да намалява тежестите върху вече пренатоварени обществени агенции, които работят за прилагане на закрила на интелектуалната собственост в лицето на ескалиращо фалшифициране и пиратство в целия ЕС и в световен мащаб.

„Европейската комисия е изпратила обезпокоителен сигнал към бизнес-общността за нейния ангажимент за зачитане и защита на правата на собственост. Странно е, че в резултат на отхвърляне на Търговското споразумение за борба с фалшифицирането (ACTA), Комисията се впуска в политики, които допълнително ще отслабят IP правата на бизнес общността, и може да застрашат нейната репутация на международен шампион по права на интелектуална собственост”, каза директорът на BASCAP Джефри Харди.

„Тези мерки следва да бъдат грижа за всички бизнеси, които зависят от защитата на правата на интелектуална собственост и бизнес общността остава бдителна относно въвеждането на подобни мерки за други продукти в бъдеще”, каза г-н Харди.

„Надяваме се, че на Европейския парламент и държавите-членки може да се разчита в следващите няколко месеца да направят преглед на работата на Комисията по по-балансиран и внимателен начин, който ще доведе до версия на предложената Директива за тютюневите изделия, която ще зачита правата на интелектуална собственост и признава стойността на търговските марки в борбата срещу фалшифицирането и друга незаконна търговия”, каза г-н Харди.

Париж, 19 декември 2012

Може да харесате още...