ОСТАВАМ ТУК ИЛИ ДИМ ДА МЕ НЯМА…

теглене на музикаНапук на всевъзможните сайтове за нелегално (и безплатно разбира се) теглене на музика, това лято българските изпълнители сякаш се събудиха и пуснаха сред аудиторията много нови БЪЛГАРСКИ песни. Не сме били свидетели на такава активност от златните времена на българската естрада.

Двамата изпълнители с най-голям дял в тази т.нар. нова вълна са лица на различни кампании, свързани със защитата на авторските права – Графа бе един от творците, включили се в инициативата „Пиратството ограбва”, а младият рапър Криско участва в наскоро разпространен рекламен клип, чиято основна цел е да покаже на музикалните фенове, че безплатното теглене на музика от интернет, всъщност ограбва техните любимци. Само през един от популярните сайтове за безплатно теглене на музика, една от песните, станали известни това лято, е била свалена близо 30 000 пъти. А този сайт, съвсем не е единствен… Това разбира се важи за всички заглавия. Ако всяко сваляне, беше обвързано със заплащането макар и на минимална сума, екипите подготвили песните биха разполагали с много повече средства, биха имали възможността да създадат повече и по-качествени музикални продукти и винаги осмивания български „шоубизнес” вероятно би имал съвсем различен облик. Засега успехът на дадено парче не носи преки приходи на изпълнителя си, а по-скоро допринася за неговата популярност и съответно за повече покани за живи участия, които в днешно време май са единствения източник на средства за родните музиканти.

„Оставам тук” и „Дим да ме няма” са само две от заглавията, които звучат в по радио и телевизия през това лято. Можем само да се надяваме, че любимите ни изпълнители ще намират все повече причини да останат тук.

Сайтът 10te.bg е събрал видеоклиповете на новите свежи български парчета в класация, която с голямо удоволствие предоставяме на вашето внимание. Можете да и се насладите ТУК.

Надежда Драгомирова

Може да харесате още...