Деца изобретатели

деца

Фотограф: Даниела Минева

За децата светът е необятен и красив, фантазията и креативността им нямат граници. Затова не трябва да се изненадваме, че много от изобретенията, които познаваме и обичаме днес, са се зародили в съзнанието именно на деца.

Ето само малка част от многото деца изобретатели:

Франк Еперсън – ледена близалка

Единадесетгодишният Франк Еперсън изобретява това, което днес наричаме близалка. Една зимна вечер през 1905 г., Франк случайно забравя лъжица в чаша с лимонада. През нощта лимонадата замръзва и така се появила първата ледена близалка. На 9 октомври 1923 г. приятелят на Еперсън, Хари Буст регистрира патент за ванилов сладолед на клечка с покритие от шоколад – днешното Ескимо.

Джордж Нисен: Батут

Джордж изобретява батута през 1930 г. на 16-годишна възраст. Идеята му хрумва, след като наблюдава как акробати на трапец се спускат в мрежа след края на изпълнението си. Според него номерът би бил по-вълнуващ, ако те продължат да скачат, така че веднага започва да работи над идеята си в гаража на своите родители. Оригиналното изобретение има метална рамка и платно, опънато върху нея. По-късно Джордж усъвършенства дизайна с найлоново платно, което придава по-голям отскок.

Луис Брайл: Брайлова азбука

Луис получава тежка очна инфекция, когато е на три години и остава сляп. Години наред той се опитва да следи с пръста си изпъкнали букви, но изпитва трудности. Когато е на дванадесет години, той научава за метод на безшумна комуникация, използван от френските военни. Луис опростява този процес и вече може да чете много по-лесно. За пръв път представя работата си през 1924 г. Днес Брайловата азбука се използва от общността на слепите по цял свят.

Алберт Садака: Коледни светлини

Преди електрическите коледни светлини, хората са използвали обикновени восъчни свещи, за да украсят коледните си елхи. С течение на времето интересът към електрически лапички нараства, но в началото те са на изключително високи цени. Албърт, който тогава е на 15г промненя това като изобретява версия на електрически светлини, които са много по-достъпни. Той използва компанията за осветителни тела на родителите си, за да ги произведе през 1925 г. Днес коледните светлини, изобретени от Алберт Садака са една от любимите ни коледни традиции.

Честър Грийнууд: Топли слушалки

През 1873 г. Честър Гринууд е 15 годишен тинейдърж, който обожава пързалянето с кънки. Той открива, че увиването на шал около главата му не помага много, за да предпази ушите си от студа. Честър оформя телена рамка по подходящ начин и моли баба си да пришие кожи от бобър към нея. По този начин той изобретява първата двойка топли слушалки. В крайна сметка патентова изобретението на 19-годишна възраст.

Жозеф-Арман Бомбардие: Снегоход

Джоузеф винаги се е интересувал от механика и през 1922 г., на  15-годишна възраст, изобретява моторната шейна (снегоход). Бащата на 15-годишния канадец Жозеф му подарява стар Ford T. За по-малко от седмица колата е разглобена на части и превърната в модел на моторна шейна. По-късно Жозеф основава компанията Bombardier – днес един от основните производители на самолети. Компанията запазва връзка с началото си и остава производител на моторни шейни и до днес.

Бен Франклин: Плавници

На 11-годишна възраст Бен Франклин осъзнава, че може да плува далеч по-лесно, ако има повече повърхност, която да прокара през водата. Първоначалният  дизайн на неговото изобретение са плавници от дърво с овална форма, които се прикрепвали на ръцете. Сред последващите изобретенията на Франклин са затворената фурна, медицинският катетър, гръмоотводът и бифокалните очила.

КК Грегъри: Грейки за ръце

Когато е на 10 години КК Грегъри играе в студа. Китките ѝ започват да болят от студ и тя решава да намери начин да поддържа и ръцете и китките си топли през зимата. През 1994 г. тя измисля wristies (грейки за ръце), които могат да се носят под ръкавиците. С помощта на майка ѝ, идеята на КК Грегъри вижда бял свят и сега продукта се продава по цял свят.

Честит празник на всички, запазили детето в себе си! Бъдете щастливи и следвайте мечтите си!

Автор: Надежда Драгомирова

Може да харесате още...