Нова Зеландия организира ден на изкуствения интелект

изкуствен интелект

Източник: Pixabay

Това събитие, чиито мащаби по план се разпростират и засягат територията на Нова Зеландия, всъщност излизат извън границите на островната държава, защото темата е от глобално значение. Поради тази причина световни технологични гиганти като Google и Microsoft подкрепят форума и са негови членове.

Темата около изкуствения интелект нашумя още повече през изминалите седмици, когато хуманоидният робот, носещ името София, стана пълноправен гражданин на Саудитска Арабия. Това първо по рода си събитие получи огромен отзвук и предизвика различни обществени реакции. Част от тях дължат своя негативизъм и скептицизъм на недостатъчното разбиране на смисъла и същината на изкуствения интелект, поради което възниква и необходимостта от подобни форуми като този в Нова Зеландия.

Около тези събития бе проведено и проучване от британската софтуерна компания Sage във Великобритания и САЩ. Резултатите от проучването показаха, че цели 43% от взелите участие в САЩ и 46% от участниците във Великобритания нямат идея какво всъщност означава AI (artificial intelligence). Макар и да не са наясно със същината на технологиите и това какво се крие зад изкуствения интелект, известна част от хората дори изпитват страх от тези думи, свързвайки ги единствено с хуманоидните роботи във филмите, които превземат света. Именно поради тази причина технологичните компании трябва да покажат своята социална ангажираност и да насочат вниманието си към запознаване на общността с тази непозната за тях и все по-широко навлизаща в ежедневието технология. И макар и да не си дават сметка за това, огромен процент от хората всъщност използва или дори комуникира регулярно с AI. Например чрез гласовия асистент, който имат на телефона си – Siri. Тя представлява интелигентна машина, способна да разбира и обработва гласово зададена информация по същия начин, по който го правим и ние хората. Други големи компании, използващи изкуствения интелект за подобряването и развитието на своите услуги, са например Google, които усъвършенстват възможностите за търсене на информация чрез предсказване, Sony, които се фокусират върху създаването, подпомагането и финансирането на иновации в технологичния свят, PokerStars, чиято амбиция е обучаването на изкуствен интелект на играта на покер и на стратегиите и ходовете, заложени в нея, и много други.

Възможностите, пред които сме поставени, благодарение на развитието на тези нови технологии, са несъмнено необятни. Навлизането им в сфери като забавление, обучение, обслужване на клиенти и извършване на дейности от всякакъв вид е вече факт, чието значение модерното общество трябва да възприеме. „Подчиняването“ на технологиите и ползите от тях също е в процес на развитие, затова с интерес ще следим отзвука от предстоящото събитие в Нова Зеландия и потенциалните благоприятни последици, до които ще доведе.

Може да харесате още...