26 април 2013 – Световен ден на Интелектуалната собственост

Световен ден на Интелектуалната собственостНа 26 април Световната Организация за Интелектуална Собственост (СОИС/WIPO) чества Световния ден на Интелектуалната собственост.

Датата е определена от държавите-членки на WIPO на заседание на Генералната асамблея през октомври 1999, когато се приема решението за учредяване на този празник. 26 април е денят, в който през 1970г. влиза в сила Конвенцията за създаването на СОИС.

Всяка година организацията отбелязва денят на Интелектуалната собственост с различни активности и мероприятия. Целта е да се повиши осведомеността на хората – тяхното разбиране за интелектуалната собственост и ролята, която патентите, авторското право, търговските марки и дизайните играят в нашето ежедневие, „как защитата на правата на интелектуалната собственост помага за насърчаване на творчеството и иновациите“ и не на последно място „да насърчи зачитането на правата на интелектуална собственост на другите“.

За тазгодишното честване WIPO отправя послание за поглед към бъдещето и то ще премине под мотото „Творчество: Следващото поколение“ (“Creativity: the next generation”).
Това, което преди години е било научна фантастика, е нашият свят днес. А какво ни очаква в бъдещето – всички искаме да знаем как ще изглежда светът ни утре. Как развитието на високите технологии и дигитализацията ще се отразят на начина ни на живот, кои ще бъдат новите изобретения, как ще комуникираме или слушаме музика, как ще работим и ще се лекуваме, кои са бъдещите велики изобретатели и хора на изкуството?

На тази тема WIPO предлага разнообразие от дейности и инициативи, които да разпространят тяхното послание по света – от концерти на сцена, изложби, конкурси, до провеждането на семинари в университети и публични дебати на „горещи” проблеми в областта на интелектуалната собственост.

„Бъдещето? Питайте следващото поколение.” – казва Световната Организация за Интелектуална Собственост.

За повече информация относно инициативите по случай Световния ден на Интелектуалната собственост може да посетите сайта на WIPO: http://www.wipo.int/ip-outreach/en/ipday/2013/

Може да харесате още...