Ден на детето – честит празник, прекрасни!

ден на дететоМили деца, честит празник! Нека слънцето е на вашата улица, нека усмивката е на вашето лице, нека радостта е ваш неизменен спътник! Запознайте се с…

Най-младия притежател на патент

През 1962 г. Робърт Пач бил на 5. Крехката възраст не му попречила от няколко кутии за обувки, капачки от бутилки и няколко пирона да сътвори играчка камион. Забележително е, че камиона можел лесно да се разглобява и да се пресглобява в различни типове превозно средство като например камион за боклук, бус и др.изобретение

Бащата на Робърт Пач бил адвокат по патентно право и видял потенциал в играчката на сина си. Направили скици на различните видове сглобки и през юни 1962г подали патентна заявка във Ведомството за търговски марки и патенти на САЩ (USPTO). Робърт бил толкова малък, че все още не се бил научил да пише и затова подписва документите, свързани с патентната заявка с хиксче.

На 6 години Робърт Пач получил патент с номер: 3091888 за своето изобретение. Въпреки че бил най-младият човек, сдобил се с патент, не забогатял от това. Компанията за обувки, чиито кутии ползвал обаче, му изпратила нови маратонки.

А сега, нека научим малко повече за днешния празник.

Ден на детето в България

В страната ни 1 юни започва да се празнува като официален празник след указ на цар Борис III през 1927 година. Той наредил Ден на детето да се празнува на втората неделя след Великден. Тогава за празнуването на деня на детето отговарял специален комитет. Негов председател била княгиня Евдокия, сестра на цар Борис III и дъщеря на цар Фердинанд I.

Когато цар Борис III се оженил за царица Йоана, тя станала патрон на този Ден на детето. Когато се ражда княгиня Мария-Луиза Сакскобургготска, за празника били издадени специални марки с образа на малката княгиня.

През 1949 г. 1-ви юни е обявен за международен ден за защита на децата, като още през следващата 1950 г. той вече се чествал в 51 държави по света.

Надежда Драгомирова

Може да харесате още...