Гръцкият остров Миконос със статут на автентичност

автентичностСлед миналогодишното сертифициране на Солун, на 23 юли 2021 г. община Миконос стана втория гръцки град със статут на автентичност, който се присъедини към нарастващата Европейска мрежа за автентичности.

Проекта на Службата на ЕС за интелектуална собственост EUIPO Европейска мрежа за автентичности е създаден с цел да повиши осведомеността в европейските градове, сред местните власти, бизнеса и в крайна сметка европейската общественост, както за стойността на интелектуалната собственост, така и за вредите, причинени от фалшифицирането.

Съгласно чл.152, ал. 6 от Регламент (EC) 2017/1001 на Европейския парламент и на Съвета  относно търговска марка на ЕС „Службата и съответните компетентни органи на държавите членки си сътрудничат с цел насърчаване на повишаването на осведомеността относно системата на търговските марки и борбата срещу фалшифицирането. Такова сътрудничество включва проекти, насочени по-специално към прилагане на установени стандарти и практики, както и към организиране на дейности в областта на образованието и обученията“.

Миконос е столицата на едноименния Кикладски остров, който се намира в сърцето на Егейско море. Известен е като космополитна дестинация сред гръцките острови, съчетаващ история и археологически обекти, уникална природна среда, местни продукти и кухня. Пристанищата на Миконос имат висок трафик, активност и растеж, особено през летния период. Показателите за търговия и потребление също са високи, тъй като широката гама от луксозни магазини на Миконос предоставя на туристите много възможности за пазаруване.

По-рано тази година (27ми и 28ми май, 2021г.) Патентно ведомство на Република България проведе медийно събитие „Информационен ден“ за представяне на проекта Европейска мрежа за автентичности в Пловдив и съответно в София, съвместно с двете общини. Това са двата български града, които имат потвърден статут „автентичност“.

Източник: Служба на ЕС за интелектуална собственост EUIPO

Може да харесате още...