Годишна среща на ведомствата за интелектуална собственост от IP5

IP5Ръководителите на петте най-големи ведомства за интелектуална собственост в света (IP5) са провели миналата седмица своята 13-та Годишна среща, първата осъществена чрез видеоконференция. По време на срещата е направена равносметка на основните постижения на действащите инициативи за сътрудничество като акцент е поставен върху приоритетите в рамките на IP5 с оглед на пандемията COVID-19.

Годишната среща, която първоначално трябваше да се проведе през юни в Ченду, Китай, бе отложена поради пандемията. Срещата е била председателствана от д-р Шен Чаню, комисар на Китайското национално ведомство за интелектуална собственост (CNIPA). Участници: г-н Антонио Кампинос, председател на Европейското патентно ведомство (ЕПВ), г-н Касутани Тошихиде, Комисар на Патентното ведомство на Япония (JPO), д-р Парк Уонджо, Комисар на Корейското ведомство за интелектуална собственост (KIPO) и г-н Андрей Янку, директор на Ведомството за патенти и търговски марки на САЩ (USPTO). Д-р Франсис Гъри, генерален директор на Световната организация за интелектуална собственост (СОИС), присъства като наблюдател.

В светлината на последните глобални събития, дневният ред на срещата е бил съсредоточен върху стратегическите реакции на ведомствата от IP5 към настоящата ситуация с коронавируса и сътрудничеството след COVID-19. Ръководителите на IP5 са подчертали колко важно е да бъдат насърчавани иновациите и да се подкрепят научни изследвания за справяне с пандемията. Подчертава се и ключовата роля, която интелектуалната собственост играе за стимулиране на икономическото възстановяване и създаване на заетост.

Важен момент от 13тата Годишна среща на IP5 е споразумението за допълнително подобряване на достъпа до патентна информация, съдържаща богато технологично познание, свързано с откриването, предотвратяването и лечението на COVID-19.

Източник: Европейско патентно ведомство

Може да харесате още...