Годишен доклад на Службата на ЕС за интелектуална собственост

марка на ЕССлужбата на Европейския съюз за интелектуална собственост (EUIPO) публикува своя Годишен доклад за 2019г., в който са отразени основните дейности и постижения на организацията за изминалата година.

Марка на ЕС

През юни 2019г в EUIPO бе подадена двумилионната заявка за регистрация на търговска марка. Службата е получила повече директни заявки за регистрация на търговска марка на ЕС и директни заявки за регистрация на промишлен дизайн на ЕС, отколкото през предходната 2018 г. Количеството подадени заявки за международни регистрации (IR) на търговски марки е нараснало значително (13,5% в сравнение с 2018 г.). Международните заявки за регистрация, подадени в EUIPO достигат 9 791 бр.

Средното време за публикуване на марка на ЕС е 4.3 работни дни посредством ускорената процедура на Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост и по-малко от две седмици чрез редовната процедура. И в двата случая се стига до регистрация на марка на ЕС в рамките на не повече от 4 месеца.

Дизайн на ЕС

През 2019г чрез 100 % от всички промишлени дизайни на ЕС са били регистрирани за не повече от 3 работни дни. Само 2,5% от подадените директни заявки за регистрация са били оттеглени или отказани по време на етапа на експертиза.

Подаването на заявки по електронен път представлява 99.8 % от всички директни заявки за регистрация на марка на ЕС и 97.9 % от заявките за регистрация на дизайн на ЕС.

През 2019г. Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост отбеляза своята 25-та годишнина. Като ключови събития през 2019г. се отчитат Конференцията IP Horizon 5.0 (в сътрудничество с McCarthy Institute), разширяването на финансирани от ЕС проекти в Африка, Карибите и Грузия, както и засиленото използване на иновативни и мобилни методи на работа в рамките на Службата.

Пълния текст на Годишния доклад на EUIPO можете да прочетете ТУК.

Може да харесате още...