Глоба от 10 000 лв. за организатора на пътуването на детски футболен отбор във Франция

Глоба от 10 000 лв. за организатора на пътуването на детски футболен отбор във ФранцияКЗП ще глоби с 10 000 лв. организатора на пътуването за участие на детски футболен отбор във Франция
Лицето е осъществявало туроператорска дейност без регистрация за туроператор

Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще наложи глоба от 10 000 лв. на фирмата, организирала злополучното пътуване на деца за участие в международен футболен турнир във Франция. Проверката на КЗП установи, че тя е извършвала туроператорска дейност без да е регистрирана като туроператор. Освен това не е имало и офис, където да упражнява дейността си. Предстои издаване на заповед за налагане на принудителна административна мярка.

Преди месец деца от двата футболни клуба „Обеля” и „Монтана” бяха настанени при тежки условия във Франция, където пребиваваха по повод участието си в международен футболен турнир. Пътуването на малките спортисти беше организирано от въпросната фирма по покана на футболен клуб в Париж, а родителите бяха платили такси за участието в турнира.

Доказателство за това, че фирмата, организирала пътуването, е упражнявала туроператорска дейност без да има регистрация като такъв е наличието на договор с транспортна фирма, фактури за заплащане на хотелско настаняване и медицинска застраховка на децата, установени по време на проверката.

Родителите на спортистите твърдяха, че по време на престоя им във Франция не е бил осигурен транспорт за придвижването до стадиона, където са се провеждали футболните срещи, както и до местата, където е можело да се хранят. По думите им в пансиона, където са нощували, са липсвали дори минимални условия като спално бельо и кърпи.

Във връзка с конкретния случай и по повод навлизането в активния сезон, в който се организират детски летни лагери, експертите на КЗП съветват родителите преди да изпратят децата си на подобни пътувания да изискат от директора на училището договор с туроператор, застраховка и всяка друга важна информация, свързана с пътуването.

Може да харесате още...