Глобален иновационен индекс 2012 – GII 2012

Глобален иновационен индекс 2012 - GII 2012 В света се заражда нова динамика в сферата на иновациите въпреки дълбоките и трайни разделения в областта

Глобалният иновационен индекс – GII, потвърждава, че изкачването в класациите е свързано с нивата на доходите в съответните държави. Разлики по отношение на иновациите съществуват и между различните географски региони, особено при съпоставяне на държави с висок среден доход с държави от други райони, като Африка и обширни региони от Азия и Латинска Америка. GII потвърждава, че различните части на света са достигнали до свои собствени ‘иновационни модели’. Пример за това е многообразието от страни от различни континенти, които попадат в класацията GII топ 20.
Могат да се обособят три категории въз основа на ефективността от иновациите в страните във връзка с равнището на доходите (БВП на глава от населението в PPP$).

  • Иновационни лидери са държави с висок среден доход, които имат успех в създаването на иновативни еко системи, подкрепящи човешшкия капитал и стабилните иновационни инфраструктури, в т.ч. топ 10, Швейцария, Швеция, Сингапур, Финландия, Великобритания, Холандия, Дания, Хонг Конг (Китай), Ирландия и САЩ; както и Люксембург, Канада, Нова Зеландия, Германия, Малта, Израел, Естония, Белгия, Република Корея, Франция, Япония, Словения, Чехия и Унгария.
  • Иновационни начинаещи са икономики със средно ниво на доходите и нарастващи нива на иновации в резултат на усъвършенстване на институционалните рамки, компетентна и образована работна сила, по-добри иновационни инфраструктури, бизнес общество с необходимия опит – дори и ако напредъкът в тези размери не е еднакъв за всички сегменти в държавата – включително: Латвия, Малаизия, Китай, Черна Гора, Сърбия, Република Молдова, Йордания, Украйна, Индия, Монголия, Армения, Грузия, Намибия, Виетнам, Свазиленд, Парагвай, Гана и Сенегал. Измежду страните с ниски доходи изпъкват Кения и Зимбабве.
  • Иновационни изоставащи са страни с потенциал за иновации въз основа нивото на доходите, но със слабости в техните системи за иновации, група от икономики с високи средни доходи като Катар, ОАЕ, Оман, Бруней Даруссалам, Кувейт, Гърция и Тринидад и Тобаго; както и страни със средни доходи – Аржентина, Беларус, Мексико, Бодсвана, Панама, Ислямска Република Иран, Габон, Боливарска република Венецуела, Алжир, Сирийска Арабска Република, Ангола, Лаоска народнодемократична република, Йемен и Судан.

По материали на WIPO

Може да харесате още...