Гарет Браун – от певец до изобретател

изобретател

Гарет Браун – изобретател phillytechweek.com

Пленен от иновациите и приказните истории като дете, Гарет Браун е бил много неща – певец, търговец на автомобили, копирайтър, автор на радио реклами. На 78 години, с повече от 50 патента, 70 филма, Оскар и Еми на негово име – наред с други впечатляващи награди и отличия – Гарет Браун не спира да изобретява.

Преди да постигне значим успех като изобретател, Браун преживява редица обрати. Приет е да учи в университета Tufts, но скоро напуска, за да преследва кариера като певец. В това поприще остава около три години. В последствие, докато работи за Volkswagen започва да се занимава с писане. Не успява да печели достатъчно като автор на собствени произведения, затова започва да работи и като копирайтър.

Приблизително по това време приятел на Гарет Браун му дава назаем филмова камера. В този момент започва и пътят на Браун като изобретател. Воден от интереса си към техническата част на правенето на кино, той става автор на няколко изобретения в тази сфера.

изобретателSteadicam

Изобретението на Браун позволява на операторите да снимат докато вървят без обичайното разклащане и нестабилност при ръчното боравене с камерата. Steadicam се използва за първи път във филма Bound for Glory (1976), който получава Награда на Академията (най-добра операторска работа). След това се използва за филми като Rocky, заснемане на тренировъчни последователности и Return of the Jedi, където Браун върви през гора, снимайки с 1 кадър в секунда, за да постигне илюзията за високоскоростно движение по време на преследване с мотоциклет.

Skycam

Това изобретение представлява компютърно контролирана, стабилизирана система с окачени кабели. Системата се маневрира в три измерения в открито пространство над игралната зона на стадион или арена чрез компютърно управлявана кабелна система. Skycam се използва за първи път публично през есента на 1984 г., в предсезонен мач на Националната футболна лига в Сан Диего. Думата SKYCAM е регистрирана и като търговска марка във Ведомството за патенти и марки на САЩ (рег.No.5778611).

изобретение

Днес Браун притежава повече от 50 патента за тези иновации и няколко други. Основният фокус на ентусиазма и изобретателския му стремеж през последните години е нещо с изключително полезно приложение. Вдъхновен от баща си, който умира на 97 годишна възраст и майка си, която и до днес е жива на забележителните 107 години, Гарет Браун изобретява повдигнат стол-проходилка, който позволява на човека, който го използва, да става и сяда без усилие и безпроблемно да преминава към вървене, без да се притеснява, че ще падне.

Автор: Надежда Драгомирова
По материали на USPTO и Wikipedia

 

 

Може да харесате още...