В Банкок има Музей на… фалшивите стоки

фалшивите стокиВ наши дни търгуването с неоригинални продукти е толкова широко разпространено, че потребителите понякога погрешно не възприемат незаконната търговия с фалшиви продукти като „престъпление“.

Фалшфицирането намалява обема на продажбите на законния бизнес и по този начин лишава правителствата от постъпления в националните бюджети. Освен това, фалшивите стоки носят риск за здравето и безопасността на потребителите, тъй като не се подлагат на същите строги проверки като оригиналните стоки.

Tilleke & Gibbins, адвокатска кантора с офиси в Тайланд и Виетнам основава Музей на фалшивите стоки, за да повиши осведомеността относно фалшифицирането и други проблеми на интелектуалната собственост. Музеят показва проблемите, с които Тайланд се сблъсква, когато се бори с фалшификатите, и учи посетителите да забелязват фалшиви продукти, като показва фалшиви стоки паралелно с оригиналните продукти.

Музеят показва над 4000 стоки, които нарушават търговски марки, патенти и авторски права. Един от най-големите по рода си в света, музеят разполага с колекция от 14 широки категории стоки, включително облекло, обувки, часовници и очила, аксесоари, козметика и парфюми, храни и домакински продукти, лекарства, алкохол и цигари, канцеларски материали, автомобилни части, инструменти и други разнообразни продукти. Повечето от фалшивите стоки са използвани като доказателство в съдебни дела за нарушени права на интелектуална собственост, преди да бъдат изложени в музея.

Музеят на фалшивите стоки често е домакин на големи класове студенти от различни факултети, включително право, дизайн, архитектура и други области, чиито успех е пряко зависим от закрилата на творческите им идеи. Гостуващите студенти имат възможността да научат от опитни юристи, занимаващи се с интелектуална собственост за основните принципи в областта и за практическите последици от пиратството и фалшифицирането.

Може да харесате още...