Възходът на т.нар. „незаменим токен“ (NFT) и стремежът на марките да защитят своите интелектуални собствености

незаменим токен NFTНашумял през миналата 2021 година, но иначе популярен още от около 2014 година – какво точно представлява незаменимият токен, за какво се използва, какво налага произхода и разработването му, кои са основните рискове и най-вече – как можем да се предпазим от злоупотреби с фалшиви NFT, които се срещат все по-често, все по-безпроблемно подмамват редица потребители и печелят от интелектуална собственост на марки и артисти?

Според световната енциклопедия Wikipedia Незаменим токен (NFT) (non-fungible token) е “уникален запис в даден блокчейн. NFT могат да се използват за представяне на елементи като снимки, видеоклипове, аудио и други видове цифрови файлове. Достъпът до всяко копие на оригиналния файл обаче не е ограничен от NFT. Копията на тези цифрови записи са достъпни за всеки, независимо че NFT предоставя на собственика доказателство за собственост, отделена от авторските права.”

Напоследък незаменимите токени, създадени във връзка с конкретен дигитален актив, предизвикват все повече и повече внимание. Както при всички останали сфери, които са в разцвета си, така и при незаменимите токени, които все повече и повече се свързват с големи имена и още по-големи парични суми, недоброжелателните фигури гравитират. Изключително плашещо е за колко кратко време се появиха редица фалшиви NFT, които мамят множество потребители и печелят от интелектуална собственост на техен гръб.

“Пазарната стойност на NFT се утроява през 2020 г. достигайки над 250 милиона долара. През първото тримесечие на 2021 г. продажбите на NFT надхвърлят вече 2 милиарда долара.” – отново според Wikipedia. Тази информация безспорно сочи, че това е едно бойно поле, в което множество фалшификатори и лица, боравещи с нужния инструментариум за измамни дейности, биха водили битка.

Какво можем да направим, за да се защитим?

За съжаление към днешна дата няма ясен правен прецедент за справяне с фалшификаторите или други лица, нарушаващи интелектуалната собственост на дадена марка. В момента може би единственото средство за защита е премахване на нарушаващи NFT от пазарите, за да не могат да бъдат продавани. Това, само по себе си, е много трудна задача, защото означава, че марките трябва да проследят стотици NFT, които са рискови и може да нарушават техните права върху интелектуална собственост. Повечето брандове нямат необходимия ресурс да правят тази проверка и именно затова фалшивите и измамни NFT “поемат властта”.

Изключително трудно е да се попречи на един създател на незаменим токен да плагиатства или фалшифицира работата на друг създател на NFT, защото създаването на NFT не защитава автоматично труда по никакъв значим начин. Нарушаването на авторски права все още е доста неясно в света на NFT. Съвсем скоро може би дори трудовите договори ще бъдат устроени по такъв начин, че да определят кой служител с какви права разполага върху NFT на собствения си труд, кой какви права притежава върху конкретни дигитални активи и интелектуалната собственост на фирмата, за която работи.

Може да харесате още...