Все повече нарушени търговски марки

нарушени търговски маркиДокато повечето потребители от Европейския съюз са наясно, че луксозни стоки от висок клас, продавани на ниски цени най-вероятно не са оригинални и нарушават търговски марки, те все още могат да се подведат и закупят някои опасни фалшификати, които напоследък могат да бъдат открити на пазара.

Притесняващо е все по-честото засичане на опасни, фалшиви стоки за бита, включително парфюми, играчки, шампоани, електроника и дори храна, напитки и алкохол. Ако опаковката на фалшивия продукт е добре направена, потребителите се подвеждат и купуват любимата си марка вино например, без да подозират, че съдържанието на бутилката не отговаря на очакваното.

За да помогнат на страните членки да се справят с този важен проблем и за да засилят сътрудничеството между различни агенции в тази сфера, ЕВРОПОЛ и Европейската обсерватория за нарушения на права на интелектуална собственост бяха домакини на конференция между 4 и 6-ти ноември 2013г. На конференцията са присъствали експерти от частния сектор заедно с представители на компетентни европейски и международни органи, включително Европейската комисия, OLAF, INTERPOL и Световната митническа организация.

По предварителни данни участниците са били около 100, включително от полиция, митници, прокуратура и организации за защита на потребителите, плюс представители на големи брандове за автомобили и стоки от бита от ЕС, EFTA (Европейска асоциация за свободна търговия), държави извън ЕС (напр. Сърбия и Албания), както и САЩ.

Източник: OHIM

Може да харесате още...