Връчване на наградите „Европейски изобретател на годината” 2012

Председателят на Патентното ведомство Камен Веселинов взе участие на 14 юни 2012 г., в церемонията по връчване наградите Европейски изобретател на годината за 2012 г., която се състоя  в Кралския датски театър в Копенхаген и бе предавана на живо он лайн на уеб страницата на Европейското патентно ведомство и в социалните мрежи.
Всяка година призът, който се връчва на наградените, се изработва от различен материал. Тази година статуетката с форма на ветроходно платно е изработена от полупрозрачен бетон, иновационен материал, комбиниращ силата и издръжливостта на традиционния бетон с естетическото предимство на светлинните отражения. Хиляди тънки оптични нишки, вплетени в бетоновата маса, поглъщат светлината и отново я отразяват.
Носителите на наградата в предварително обявените пет категории за 2012г. са:

Научни изследвания – Жил Жослин, Жан-Луи Имбаш и Мартин Бриан от Франция за високо ефективно лекарство за борба с хепатит В;
Малки и средни предприятия – Манфред Щефенер, Оливер Фрайтаг и Йенс Мюлер от Германия за преносима горивна клетка;
Промишленост – Ян Тьопхолм, Сьорен Вестерман и Свенд Витинг Андерсен от Дания за индивидуално произведен слухов апарат;
Неевропейски държави –Джон О’Съливан, Греъм Дениелс, Терънс Пърсивал, Дителм Остри и Джон Дийн от Австралия за високоскоростна безжична мрежа.
Цялостна изобретателска дейност –Йозеф Билле от Германия, виден специалист в областта на офталмологията, за уред за лазерна очна хирургия.

Може да харесате още...