Внос на фалшиви продукти на Apple и Sony

фалшиви продукти

Снимка: www.apple.com

По-рано този месец, на четирима чуждестранни граждани в САЩ са повдигнати обвинения за упражнявана от тях нелоялна конкуренция спрямо технологичните гиганти Apple и Sony, а именно контрабанда на фалшиви iPhone, iPad, iPod и видеокамери от Китай.

Лицата са част от криминална схема за незаконен внос на хиляди фалшиви продукти, предимно електронни устройства, носещи търговска марка Apple или Sony между 2009 и 2014 в САЩ. Според подадения в Съд на Ню Джърси иск, предполагаемите заговорници са планирали да купуват фалшиви стоки на ниски цени от Хонг Конг и Китай, а след това да препродават устройствата в САЩ, “на нищо неподозиращи клиенти, които вярват, че купуват оригинални продукти Apple и Sony”.

Разследващите органи на Митническа и гранична защита на САЩ са изземали пратки с фалшиви продукти, свързани с предполагаемите престъпници, поне пет пъти между юли 2009 и август 2013.

Служители на Вътрешна сигурност в САЩ са арестували заподозряните при координирани действия в Лос Анжелис, Маями и Нюарк. Арестуваните са граждани на Китай, Италия и Венецуела. Четиримата са се явили пред американски районен съдия Кевин Макнълти в Нюарк.

Развитието на случая е плод на усилията, положени от специализираната група за закрила на права на интелектуална собственост, част от Министерство на правосъдието в САЩ. Групата, отговаряща за правоприлагането в тази сфера наблюдава и координира федералните усилия за прилагане на права на интелектуална собственост с акцент върху международното участие, включително връзки с международната организирана престъпност.

Според доклад на международната Коалиция против фалшифицирането IACC за 2013г., служителите на отдел Вътрешна сигурност в САЩ са задържали фалшиви продукти на стойност над 1.7 милиарда долара при опити за внос в страната.

Източник: Световна митническа организация

Може да харесате още...