Вестник Уошингтън поуст, купен от основателя на Amazon

postПрез последните 80 години, собственик на Уошингтън поуст, седмия по тираж всекидневник в САЩ с тираж около 475 000 за 2012 г. е фамилия Греъм. Както и други традиционни печатни издания обаче, през последните няколко години вестникът не успя да избегне финансовите сътресения заради разрастването на влиянието на интернет и дигиталните медии, което доведе до отлив на рекламодатели. През последните 6 години вестникарското звено на Уошингтън поуст Co. претърпя 44% спад в печалбите, а тиражите сериозно се свиха, като през първото полугодие отчетоха спад от още 7%.

В подробностите около сделката, която се очаква да приключи официално след около месец, се уточнява, че новият собственик е лично Джефри Безос, а не Amazon, на която компания той е изпълнителен директор. Според Е. Греъм, досегашен Главен изпълнителен директор на Уошингтън поуст, гениалният усет на Джеф Безос към технологиите и бизнеса, неговият дългосрочен подход и личната му мотивация, го правят идеален вариант за нов собственик на изданието. По всяка вероятност, основната част от редакторския екип, част от който е и Катрин Уеймът, племенничка на Е. Греъм, ще бъде запазен.

В писмо до служителите на Уошингтън поуст, публикувано на фирмения уебсайт, Джефри Безос ги уверява, че журналистическите традиции на изданието ще се запазят, но разбира се през близките години ще има и промени, продиктувани от въвеждането на иновации. „Ще трябва да изобретяваме, което означава, че ще трябва да се експериментира.“

Надежда Драгомирова

Може да харесате още...