Веселина Андреева, в. „Банкер“, спечели награда на ЕП, застана пред IP Bulgaria

Веселина Андреева от в. “Банкер” получи наградата на ЕП за журналистика в категория “печатни медии”. Тя спечели със своята статия “Луди пари за климатични промени”, публикувана във в. “Банкер”, 45брой, 2008г.

Какво Ви накара да обърнете внимание точно на този глобален проблем на нашето съвремие?

Веселина Андреева

Винаги съм обичала природата. Затова и като журналист се чувствам призвана да давам гласност на еконарушения и да пиша за опасностите пред които е изправена планетата ни. Това, което най-много ме вълнува е загубата на биоразнообразие, постоянно изчезване на животни, растения и ценни билки. Според учени в момента Земята е обхваната от най-тежката криза, застрашаваща биологичните видове след изчезването на динозаврите. През миналата година бяха добавени още 200 животни към Червената книга, в която вече фигурират над 16 300 застрашени от изчезване животни. Отчасти този проблем ще се задълбочи със затоплянето на климата, например много се пише за това, че бялата мечка е на път да изчезне с топенето на ледовете. Освен този процес обаче ние хората сме виновни за загубата на биоразнообразие с изсичането на горите и застрояването на все повече природни кътчета. Унищожавайки местообитанията на животните, те просто няма къде да отидат. Преди 120 години нашите земи са били обитавани от над 1800 двойки царски орел, а сега те са само 25 и са изчезващ вид в цял свят. Със застрояването на територии, защитени от НАТУРА, такава ще е съдбата на повечето диви животни. В момента няма останало природно кътче у нас, което да не е обект на някакви инвестиционни набези. Много е важно хората да осъзнаят, че изчезването на всеки един вид влияе върху екоравновесието и потърпевши от това ще сме всички ние. В момента например голям проблем в Япония е измирането на пчелите, за което се предполага, че са отговорни пестициите и химикалите. Липсата на достатъчно пчели за опрашване на плодовете и зеленчуците е на път да провали тазгодишната реколта, а от това ще страдат самите хора. В момента ние сами режем клона на който седим.

Как виждате вие начина, който би спомогнал за по доброто развитие на България в тази насока?

Много песимистично съм настроена, виждайки как повечето хора нехаят за застрояването на красивите ни планини, как си хвърлят боклуците като отидат на излет. Преди около месец участвах в акция по почистване на Витоша, не можете да си представите колко много и какъв боклук имаше, включително дамски превръзки и презервативи. Надявам се с времето българите да започнат да ценят повече красивата си природа. За мен тя е най-ценният капитал, който имаме. Надявам се също да успее да се реализира планираният проект на Българското дружество за защита на птиците за обучение на децата в училище по екология, което ще отделя особено внимание на НАТУРА. Любовта и уважението към природата трябва да се възпитава в децата. Така те ще се научат да я опазват в бъдещите десетилетия, когато управлението на държавата ще е в техни ръце.

Като журналист и автор на различни статии, защитени ли са вашитеавторски права?

Съгласно договора, който съмсключила с в. БАНКЕРЪ авторскитеправа на статиите ми принадлежат наизданието. Срещала съм мои статии,публикувани в сайтове, но винагиизточникът (т.е. името ми и в. БАНКЕРЪ)са били цитирани. По принцип вжурналистиката това е доста честапрактика. Некоректно е когато севзимат текстове с копи и пейст, но итова за съжаление се случва доста често

Какво ви е мнението за пиратствотои по-конкретно ограбването наИнтелектуална Собственост?

Неотдавна Франция прие доста строгиправила срещу пиратството, коитопредвиждат спиране на достъпа доинтернет на потребителите, коитосвалят незаконно музика и филми.Всъщото време в Швеция все по-голямапопулярност набира т.нар. Пиратскапартия, която иска реформиране назаконите за интелектуалнатасобственост, позволяващо свободнодаунлодване на файлове,премахванена патентите и т.н. Създателите на PirateBay пък получиха достатежки присъди.Не съм застъпник на подобни крайнимерки. Мисля, че трябва да се намерисреден път, който да удовлетворява итворците и потребителите.

Може да харесате още...