Ведомствата за интелектуална собственост по света с различно по степен разхлабване на мерките, свързани с Covid-19

разхлабване на меркитеСветът предпазливо започва да се отърсва от пандемията от Covid-19. В зависимост от степента, в която отделните държави са засегнати, националните ведомства за интелектуална собственост обявяват и постепенно разхлабване на мерките, предприети с цел предпазване на техните служители и потребители.

Унгарско ведомство за интелектуална собственост

HIPO продължава да изисква от потребителите да подават заявления чрез електронните услуги на организацията или по пощата. Ведомството е отворено за ограничени периоди (в делнични дни между 10 и 12 ч.) за подаване на документи, докато личните консултации могат да се провеждат само в изключителни случаи и задължително след предварително потвърждение. HIPO позволява на потребителите, които са започнали процедури „на хартия“, да преминат към дигитализирана платформа.

Естонско патентно ведомство

EPA обяви, че отново работи с потребители. Разрешено е провеждането на лични консултации след предварително насрочване. Подаването на заявления и други документи отново може да се извършва директно в административния отдел на ведомството.

Хърватско ведомство за интелектуална собственост

Физическите офиси на DZIV отново са със своето редовно работно време. Всеки, който посещава ведомството, трябва да дезинфекцира ръцете си преди да влезе, да носи защитна маска и да поддържа физическо разстояние от 1,5 метра от най-близкостоящия човек.

Ведомство за патенти и търговски марки на САЩ

USPTO е създало „Covid-19 Response Resource Center“, за да съдейства на заинтересованите страни да се включат в инициативи и програми, имащи връзка с коронавируса, които USPTO стартира през последните седмици. Платформата позволява достъп до информация за фалшифициране на търговски марки, измами с потребители и международни разработки, свързани с разпространението на covid-19.

Национален институт за индустриална собственост на Аржентина

INPI съобщава, че е необходимо потребителите да заявят желаната от тях директна консултация на със служител на ведомството като преди това изпратят имейл. В имейла потребителите задължително следва да обяснят причината, поради която консултацията не може да бъде извършена чрез онлайн портала на ведомството.

Комисия за дружества и интелектуална собственост на Южна Африка

CIPC също обяви разхлабване на мерките. Планира се различните офиси на организацията да заработят отново на 8 юни 2020 г. Изключение прави само офисът в Кейптаун, който ще остане затворен до второ нареждане.

Автор: Надежда Драгомирова

Може да харесате още...