България затваря пиратски сайтове с помощта на САЩ

пиратски сайтове

Снимка: Pexels от Pixabay

Публикация на специализирания за авторски права, поверителност и всичко, свързано със споделянето на файлове сайт TorrentFreak отново постави на дневен ред закрилата на интелектуална собственост в България. Съгласно предоставената информация България търси съдействие от САЩ за затварянето на няколко пиратски сайта.

Многократни са опитите да бъде затворен Zamunda.net, който е сред най-популярните пиратски сайтове. От Министерство на правосъдието на САЩ е потърсено съдействие, тъй като няколко сървъра на Zamunda вероятно се намират в страната.

Американският търговски представител (USTR) постави България в „Специалния списък за наблюдение 301“ между 2013 г. и 2017 г., тъй като в този период прилаганите мерки бяха недостатъчни за осигуряване на адекватна закрила на интелектуалната собственост.

От 2018г България е извън списъка за наблюдение на Доклад 301 – за наличието на адекватна и ефективна защита на правата  на интелектуалната собственост.

В статията си за България, TorrentFreak посочва, че миналото лято Софийска районна прокуратура е започнала четири отделни досъдебни производства срещу считаните за пиратски сайтове Zamunda.net, ArenaBG.com, Zelka.org и RARBG.to. Всички сайтове са обвинени в нарушаване на авторски права. Въпреки тези действия, Zamunda, ArenaBG и другите торент сайтове все още работят и се радват на голям интерес.

Докладът Special 301 е резултат от годишна оценка на защитата на правата върху интелектуална собственост. Изготвя се от  Търговския Представител на САЩ (USTR), съгласно раздел 182 от Търговския закон от 1974 г., по промени на Закона за търговия и конкурентоспособност Omnibus от 1988 г. и Закона на Уругвайската  кръгла маса.

Съдържанието на доклада Special 301 обхваща редица важни въпроси, свързани със защита на правата на интелектуална собственост. Сред тях са конкретни мерки за закрила на интелектуална собственост и адекватност на правоприлагането. Докладът обхваща търговски партньори на САЩ, които поради слабата закрила на интелектуална собственост (наличие на пиратски сайтове и др.) пречат на американски технологични компании да работят безопасно на съответния пазар.

 

Може да харесате още...