Безопасно и законно използване на стрийминг услуги

стрийминг услуги

Снимка: simpson33/iStock/Getty Images

Още преди пандемията с коронавирус, пазарът на стрийминг услуги е в процес на значителен растеж. Мерките за ограничени социални контакти с цел възпиране разпространението на COVID-19 още повече засилиха търсенето. По данни на Мрежата от 30 Европейски потребителски центрове (ECC) водещите доставчици на стрийминг услуги дори се съгласили да намалят качеството на видео потоците по искане на Европейската комисия, за да се освободи честотно пространство за по-важни услуги.

Повишеното търсене на видео съдържание неминуемо доведе до увеличен брой потребители, които попадат на фалшиви оферти. Много от тях не обръщат внимание дали се регистрират за легална услуга за поточно предаване на съдържание. Не са малко случаите, в които няколко дни след регистрацията, пристигат писма от адвокати или агенции за събиране на дългове, изискващи няколкостотин евро за изтичащо годишно членство, за което лицето не подозира.

Потребителите, които търсят оферти за телевизионни сериали или филми в Интернет, често намират непознати уебсайтове с оферти, далеч по-изгодни финансово от добре познатите пазарни лидери. Такива оферти често се оказват изцяло фалшиви. Клиентите се регистрират, разкриват личните си данни и не получават нищо в замяна, тъй като рекламираните видеоклипове не съществуват.

Незаконните стрийминг платформи пренебрегват авторски права в голям мащаб като разпространяват пиратски копия на авторско съдържание със защитени права. Така, законно полагащите се приходи не постъпват по предназначение, а вместо това финансират по-нататъшни незаконни дейности и вредят на широката общественост.

От ECC дават следните съвети за избор на доставчик на стрийминг услуги:

– Не бързайте, сравнете различни оферти на утвърдени доставчици, потърсете публикувани мнения от реални потребители;

– Уверете се, че уебсайтът се придържа към официалните правила. Ако на уебсайта има много текстови грешки, агресивно изскачащи банери, а домейна е пренасочен към друг интернет адрес, офертата вероятно не е надеждна;

– В измамните сайтове не се показва информация за контакт или се извеждат фалшиви адреси или пощенски кутии. В тях липсва или има фалшива задължителна правна информация.

– Нови пълнометражни филми, сериали и спортни предавания не са достъпни законно на тези неофициални канали. Ако филм, предлаган от съответната стрийминг платформа все още се излъчва по кино екраните, то платформата със сигурност е незаконна.

– Показател за незаконността е опцията потребителите да качват съдържание, което не е направено от тях.

Може да харесате още...