Бебешка вана със забрана за продажба

Бебешка вана със стойка и маса с чадър и столчета със забрана за продажба

Комисията за защита на потребителите (КЗП) забрани реализацията на пазара на бебешка вана със стойка марка „Sevi Bebe” от Турция и детски комплект маса с чадър и сгъваеми столчета от неизвестна марка и с китайски произход.

Бебешка вана със стойка и маса с чадър и столчета със забрана за продажба, masa chadyr stolchetaСгъваемите столчета от комплекта с масичката и чадъра имат метални крачета, които при сгъване на столчето крият риск от прищипване на пръстите на детето. При тях не е спазено изискването да има минимално разстояние от 12mm между движещите се части, които се сгъват като плоскости на ножица. В конкретния случай това разстояние е само 9,7mm. Освен това, блокиращото устройство се освобождава при натоварване и детето може да падне и да се нарани. Детската масичка пък е с нестабилни крака и образува наклон от 40 градуса, при който лесно се преобръща.

Бебешка вана със стойка и маса с чадър и столчета със забрана за продажба, vanaЛабораторните анализи на бебешката вана със стойка показват, че не са предвидени две независими движения за сгъването на стойката и то може да стане дори при неволно действие от страна на лицето, което се грижи за детето. Ваната и стойката са проектирани и конструирани така, че не издържат тежестта на детето и водата и могат да се обърнат при движението му или това на грижещия се за него. Също така материалът, от който е изработена ваната, не е достатъчно здрав и не отговоря на изпитванията при удар. Липсват и пиктограми за безопасна употреба.

Повече подробности за тези и други забранени рискови продукти могат да бъдат открити в специализирания регистър на опасните стоки и услуги, публикуван на страницата на КЗП на адрес: www.kzp.bg.

Може да харесате още...