Батерии за мобилни телефони могат да причинят пожар

batteryПотребителската комисия за безопасност на продуктите в САЩ предупреждава потребителите на мобилни телефони да бъдат нащрек за фалшиви или втора употреба литиеви батерии, които могат да причинят пожар.

Според Потребителската комисия за безопасност на продуктите безопасността е от особена важност при използването на литиеви батерии, тъй като те са по-чувствителни на физически стрес и с тях трябва да се борави с повече внимание.

Комисията препоръчва да се избягват уеб сайтовете и търговците на продукти втора употреба, защото е установено, че много от тях продават фалшиви или зле изработени батерии. Добре е да не се използват универсални зарядни устройства, които могат да допринесат за по-бързото изхабяване на батерията. Обикновено, когато една батерия се зареди, зарядното спира захранването с мощност. Според експерти, някои по-евтини зарядни устройства понякога продължават да подават напрежение, което може да доведе до стапяне на батерията.

Друга препоръка на Комисията е да не се допуска неизправна батерия да влиза в контакт с метални обекти, тъй като могат да пресекат електрическите връзки и да причинят инцидент.

Източник: WPRI

Може да харесате още...