Актавис – спонсор на международа програма за превенция за употреба на наркотици

АктависНа 15 април на специална пресконференция в хотел Хилтън са оповестени резултатите от първото международно сравнително проучване сред ученици в рамките на европейската програма „Младежта в Европа“, проведено в София. Проучването обхваща ученици на възраст 15-16 години, а целта е да се предостави ценна информация на хората и организациите, занимаващи се с предпазването на младите хора от употребата и вредните ефекти от наркотиците.

Програмата изследва стилът на живот на младите хора, техните нагласи спрямо употребата на легални и нелегални психоактивни вещества, с цел да се идентифицират протективните и рискови фактори, свързани с тази употреба. „Младежта в Европа“ предвижда постигане на сътрудничество и повишаване ангажираността на управляващи, неправителствени организации, организации, работещи с младежи и родители, училищни ръководства и полиция на територията на град София. Основната идея е създаване на стабилна партньорска мрежа в София за намаляване употребата и злоупотребата с цигари, алкохол и нелегални вещества сред младите хора.

Изследването е представено пред журналистите от Момчил Василев, главен изследовател от Националния фокусен център за наркотици и наркомании.

Актавис Груп е спонсор на мащабната програма за превенция на употребата на наркотици в 9 европейски града, между които и българската столица. Компанията е дарила ЕUR 40,000 на град София за период от 5 години и по този начин подкрепя проекта, осъществяван в партньорство с организацията „Европейски градове срещу дрогата“ (ECAD). Програмата стартира в София през месец юни 2006 г, когато градът официално стана член на ECAD.

„Без помощта на Актавис изследването на младежите в София нямаше как да се осъществи, за това изказвам специална благодарност на компанията“, каза д-р Дорита Кръстева, Директор на Столичен център по наркомании. „Това е първото ученическо проучване в такива мащаби, проведено в страната“, добави тя.

На събитието са присъствали заместник министъра на здравеопазването д-р Валери Цеков, г-жа Карла Чаварела, програмен координатор на регионалния проектен офис за ЮИ Европа към ООН за наркотици и престъпност UNODC RPOSEE и г-н Цветан Цветанов в качеството му на бивш заместник кмет по сигурността в Столична община.

Може да харесате още...