Авторски права – „препъни камъче“ за българското участие в Евровизия?

ЕвровизияБНТ бе принудена да изтегли от участие „Кисмет“, песента на Елица и Стунджи, избрана чрез комбинирано гласуване на жури и публика да представлява България в конкурса Евровизия, поради недоразумение, свързано с не докрай уредените авторски права на творбата.

Един от авторите на песента, Джонатан Тисей – аржентински музикант и продуцент, е дал принципно съгласие България да участва в песенния конкурс с „Кисмет“, но в последствие е поставил условието да бъдат направени конкретни промени. Според официалните правила на конкурса, всички страни участнички трябва да изпратят окончателния вариант на песните, с които ще се представят, най-късно до 18 март. Краткият срок не позволява да бъде изпълнено искането на автора и за да не се превърне в нарушител на авторски права, БНТ в качеството си на организатор на конкурса от българска страна, е принудена да оттегли песента.

От друга страна, отказ от участие на този етап, би довел до изплащане не сериозни неустойки. За щастие няма да се стигне до тази ситуация, тъй като БНТ има готов резервен вариант. В Малмьо България ще бъде представена отново от най-успешните ни до сега участници Елица и Стунджи, но с друга песен. „Само шампиони“ е по музика на Елица Тодорова и Кристиян Талев-Криско, а аранжиментът е на Стоян Янкулов и Кристиян Талев-Криско. Според авторите, а и журито, класирало я на първо място, песента е ефектна, ритмична и носеща експлозивен емоционален заряд.

Надежда Драгомирова

Може да харесате още...