Съдът на ЕС потвърди блокирането на уебстраници, нарушаващи авторски права

авторски праваВ края на миналия месец, Съдът на ЕС постанови решение, според което доставчиците на интернет достъп могат да бъдат призовани да блокират уеб страници, нарушаващи авторски права. Съгласно изявление на Съда “На доставчик на интернет услуги може да бъде наредено да блокира достъпа на своите клиенти до даден уеб сайт, който нарушава авторски права”.

Случаят, довел до това решение е стигнал до Съда на ЕС по искане на Австрийския върховен съд. Две компании, притежаващи правата над филми, са поискали от австрийски съдии да забранят достъпа до уеб сайт, където някои от творбите им могат да се гледат и свалят безплатно.

Австриjските съдебни инстанции забраняват на UPC Telekabel Wien, да предоставя достъп до този уеб сайт на своите потребители. В последствие, националният съд отправя въпроса към Съда на ЕС, търсейки юридическо потвърждение на това отсъждане. Европейските съдии надлежно потвърждават решението.

Решението създава прецедент, дефинирайки ролята на доставчиците на достъп, например телекомуникационните или кабелните компании, в борбата с онлайн пиратството. Въпреки че са постановявани по-ранни съдебни решения, които не възприемат същия подход, последното решение на Съда на ЕС ясно показва, че доставчиците на услуги имат своята роля в борбата с пиратството.

“Доставчици на интернет услуги, които позволяват на своите потребители достъп до съдържание със защитени права, направено обществено достояние по интернет от трета страна, са посредник, чиито услуги се използват за нарушаване на авторски права” гласи част от изявлението на съда.

Тъй като доставчиците на интернет услуги, до някаква степен участват в нарушаването на авторски права, те могат да бъдат законно призовавани да предотвратят нелегитимни дейности като блокират достъпа до определени уеб страници. Все пак, доставчиците на интернет услуги не са натоварени с отговорността да упражняват контролна функция и по своя инициатива да спират достъпа до съответните сайтове.

Източник:  euraktiv.com

 

Може да харесате още...