КЗП забрани хранителни добавки

Комисията за защита на потребителите забрани хранителни добавкиКомисията за защита на потребителите забрани хранителни добавки

Комисията за защита на потребителите ( КЗП ) забрани на търговци, които извършват продажби чрез Интернет (он-лайн магазини) да използват заблуждаваща нелоялна търговска практика при продажба на следните хранителни добавки:
• Весьолка фунго Ши;
• Азиатски гъби – Ганодерма лицидум (Рейши) спори, Ганодерма с алое, Агарикус Ганодерма, Кориолус Верзиколор, Майтаке Бета –Фактор, Кверцетин и королиус PSP;
• Капсули на прах от спори на гъба Линджъ
• Капсули Шийтаке гъба

Решение за забрана е издадено и за предлагането на следните продукти/прибори:
• Запер
• Mind Spa – система за личностно развитие и релаксации;
• Vulcano Zapper – уред унищожаващ паразитите в организма;

Поради това, че не съществуват доказателства за рекламираните от сайтовете лечебни свойства на изброените стоки, КЗП счита, че на потребителите се предоставя невярна и подвеждаща информация, което Законът за защита на потребителите квалифицира като нелоялна търговска практика.
Санкцията за това нарушение е до 15 000 лв.
Предлаганите хранителни добавки са представени като средства, подпомагащи лечението и профилактиката на онкологични заболявания, хепатит, СПИН, ХИВ, диабет, язва, множествена склероза, ревматизъм, артрит, алергии, хипертония, слаба имунна система, наднормено тегло, умора и др. Добавките са препоръчвани и за „предотвратяване на метастазирането след операции”, като подпомагащи белия и черния дроб, с детоксично действие, при хормонозависими заболявания, за регулиране на кръвното налягане и намаляване на мазнините в кръвта и за увеличаване ефективността на химиотерапията.

Търговците не са представили на експертите на КЗП документи с убедителни научни доказателства, които по безспорен начин да потвърдят истинността на твърденията за резултатите, които потребителите могат да очакват от употребата на предлаганите хранителни добавки. В предоставените пред контролния орган документи е посочено единствено, че въпросните хранителни добавки подпомагат кръвообращението, подобряват функциите на панкреаса и черния дроб, помагат на тялото да се бори с патогенните фактори, спомагат за поддържане оптималното ниво на имунната система, служат за общо укрепване на организма, повлияват положително за хормоналния баланс и спомагат за елиминиране на токсините от тялото.

Информация за резултати от използването на изброените продукти/прибори не е предоставена в КЗП. Представени са „Упътване за употреба” и сертификат, доказващ че Mind Spa отговаря на изискванията на Директива 89/336/ЕИО относно електромагнитната съвместимост. Не са представени доказателства, че Mind Spa – система за личностно развитие и релаксации влияе върху съня, обучението или менталните функции на човека. Не са представени доказателства, че ЗАПЕР унищожава паразитите в организма, както и няма доказателства по отношение на твърденията, че използването му е ефикасно срещу всяко болестно състояние.

Може да харесате още...