За първи път престижната награда за принос в развитието на интелектуалната собственост в България се връчва на чужденец

наградаНационалният портал за интелектуална собственост http://www.ipbulgaria.bg/, обяви своето решение за таз годишния носител на престижната награда за принос в развитието на интелектуалната собственост в България. Награденият е Матю А. Ламберти.

Г-н Ламберти е бакалавър на Университета в Йейл, магистър по Политика от Оксфордския университет, както и доктор на юридическите науки от Юридическия факултет на Станфорд. Той е първият Координатор по прилагането на правото на интелектуалната собственост към Департамент по правосъдие на САЩ. Той работи за подобряване способността на държавите от Централна и Източна Европа да разследват и наказват престъпленията, свързани с интелектуалната собственост.

Почетният диплом бе връчен от Изпълнителния директор на Асоциацията на притежателите на търговски марки в България, адв. А. Иванова, в присъствието на посланика на САЩ в България, Джеймс Уорлик, Председателя на Патентното Ведомство на Република България, Директора на Дирекция Авторско право на Министерство на Културата, Георги Дамянов, представители на други министерства и институции имащи отношение към провеждане на политиката в областта на интелектуалната собственост.

Националният портал за интелектуална собственост www.ipbulgaria.bg учредява специалната награда през 2006 г., когато Наградата се връчва на личности, които неуморно работят за утвърждаването на една система, която подкрепя и насърчава иновативността и творчеството.

Наградата е признание за ежедневния труд на изобретатели, преподаватели, юристи, културни дейци, представители по индустриална собственост, както и на бизнесмени, институции и компании, които чрез своята дейност съдействат и помагат за израстването на интелектуалната сфера и увеличаването на нейното влияние и значение в ежедневието.

Тази награда е най- добрият начин да отдадем дължимото уважение и признателност на хората, които с енергия и ентусиазъм работят за защитата на интелектуалната собственост, както и за осъзнаването на нейната висока икономическа стойност от обществото. Носители на наградата до момента са уважаваните: Владимир Йосифов – дългогодишен експерт в Световната организация за интелектуална собственост, Ина Килева – бивш зам.-министър на Културата, д-р инж. Кръстьо Илиев – бивш председател на Патентното Ведомство на Република България, Тянко Стоилов – водещ експерт в областта на иновациите и оценяването на обектите на интелектуална собственост, Георги Саракинов – бивш директор на Агенцията за авторско право, художникът Иван Георгиев – Рембранд, фотографа Иво Хаджимишев, Мария Серкеджиева – бивш зам. Министър на Правосъдието, художничката Виолета Радкова .

Обявяването на носителя на тази престижна награда по традиция съвпада с отбелязването на денят на Интелектуалната Собственост, който се чества всяка година на 26 април. Тази година събитието ще акцентира върху „дизайна на бъдещето” и ролята на ”зелените” дизайни в пазарното позициониране и в иновациите на бъдещето.

В изявление на д-р Франсис Гъри, Генерален директор на Световната Организация по Интелектуална Собственост (СОИС), се подчертава значението на системата на интелектуалната собственост. Чрез нея според г-н Гъри ще се стимулира работата на дизайнерите и същевременно техните дизайни ще се защитават срещу непозволено копиране и имитации.

 

 

Може да харесате още...