Маргарита Фалгерас първа репликира ДНК

Маргарита Фалгерас, изобретателНа 26 април в цял свят се чества международния ден на интелектуалната собственост и индустрия. По този повод сайтът IPBulgaria в няколко последователни материала ще ви отведе на разходка в миналото и ще ви запознае с няколко от най-интересните жени изобретателки, които са патентовали своите продукти и изобретения. И не само това, те са успели да променят света!

Днес ще ви запознаем с Маргарита Салас Фалгерас – жената, която успява първа да репликира ДНК.

Коя е Маргарита Салас? Тя е един от най-известните испански биохимици, изследователка, пионер на биотехнологията. Родена е през далечната 1938 година в град Канеро, Астурия, където е израстнала в семейството на психиатъра доктор Хосе Салас Мартинес. Запленена от медицината покрай работата на баща си, Маргарита Салас от малка се увличала от химията, което предопределило и нейното бъдеще. През 1960 година тя завършила химия, а през 1963 година защитила докторска степен по биохимия в университет Комплутенсе в Мадрид.

Докато учела там, Маргарита Салас се влюбила във състудента си Еладио Винуела Диас. Между опитите в кабинетите по химия и разходките в столичните паркове, двамата решили да се оженят. През 1963 те се венчали и не след дълго заминали за САЩ. Там, между 1964 и 1967 година, двамата станали асистенти в Нюйоркския университет на испанския лекар Северо Очоа. Под негово ръководство Салас и Винуела изучавали формирането и синтеза на бактериалните протеини, чрез намесата на аминокиселината формилметионин. През 1968 година, когато се завърнали в Испания те създали лаборатория в Института за биологични изследвания (CIB) в Мадрид, който е част от Висшия център за научни изследвания в Испания (CSIC).

Маргарита Салас и съпругът ѝ започнали изучаването на молекулярната биология и по-специално на бактериофаг вирус 29, инфекциозен агент на почвената бактерия Bacillus subtilis. Този вирус, избран заради своята простота (20 гена), когато се борави с него, станал модел за всички последващи изследвания в областта на генното инженерство.

През 80-те години на миналия век Салас и нейният екип открили революционен метод за ДНК репликация.

Те установили, че Ф 29, при заразяване на бацила, произвеждал синтеза на ДНК протеина вирусна полимераза, чиито свойства я правели перфектния ензим за усилване на ДНК от минимални количества. Това впоследствие довело до голям брой приложения: синтетичното производство на многобройни патогенни вируси (полиомиелит, шап, хепатит В и С, аденовирус), производство на растения, трансгенни оръжия, извършване на полицейски тестове на базата на ДНК анализ и още много други.  CSIC защитил изобретенията ѝ,  чрез няколко патента (WO 91/16446, US 5001050, JP 5508302, EP 527728, ES 2103741 T3, DE 69031043), получавайки повече от 3,7 милиона евро за лицензите си, което е направило патента на вирусна ДНК полимераза най-продуктивната в испанските изследвания.

През 1968 г. Салас получила позицията на професор по молекулярна генетика в Химическия факултет на Университета (UCM) Мадрид, заемала е поста до 1992 г. Професор е по научни изследвания в CIB (1973-1977) и в Факултета по науки на Автономния университет в Мадрид (UAM) (1977-1981). От 1974 г.  е работила в Центъра по молекулярна биология „Северо  Очоа“ (CBMSO).  Била е президент на Испанското дружество по биология (1988-1992) и на Института на Испания (1995-2003), съветник на Института за молекулярна генетика „Макс Планк“ в Берлин (1989-1996), както и на Института за молекулярна генетика „Пастьор“ в Берлин. Членувала е в Американската академия по микробиология (1966), както и в Европейската организация по микробиология (СЗО).  От 2008 г. е маркиза на Канеро.

Може да харесате още...