Лизи Филипс жената, която патентова „Играта на наемодателя“

Лизи Филипс, създател на играта монополи.

Лизи Филипс

Малко хора знаят, как, къде и от кого е създадена настолната игра Монополи, която продължава да събира около масите цели семейства поколения наред. Днес ще ви запознаем с американката Елизабет Маги Филипс (1866-1948), наричана от близките си на галено Лизи. Тя е изобретателка, писателка, журналист, американска бизнесдама и актриса, създател на настолна игра, която е предшественик на известната днес „Монополи“.

Елизабет е родена в град Макомб, Илинойс през 1866 година. През 1890 година семейството й се преместило във Вашингтон, където тя е работила, като стенографка и машинописка. През 1893 година тя успяла да получи своя първи патент US 498129, който е за изобретено устройство, което помагало за по-лесно преминаване на хартията в пишещата машина.

През 1902 г. находчивата за времето си Елизабет измислила и представила настолна игра наречена „Играта на наемодателя“. С нея тя искала да демонстрира резултата от жестокото и неравноправно отнемане на земя от хората – забогатявали собствениците на земя и обеднявали нейните наематели. През 1910 г. Лизи се влюбила лудо в бизнесмена Албърт Уолъс Филипс (1856-1937), като бързо двамата се подписали, а тя приела фамилията му.

Така през 1923 г. семейство Филипс се установило във Вашингтон, където се опитало да регистрира играта на Елизабет с патент (US 1509312), тъй като предишният изтичал. Находчивата дама дори се опитала да комерсиализира играта, чрез патент с известната компания „Паркър Брадърс“, но това така и не се случило. Въпреки това по „Играта на наемодателя“ се запалили хиляди хора. Тя се играела навсякъде – в домовете, на улицата, в университетите… Колкото и опити да правела Лизи да запази непокътната привилегията си над „Играта на наемодателя“ тя продължавала да се копира без лиценз и да съществува под други имена. В САЩ буквално полудели по нея, особено на фона на икономическите трудности породени от Голямата депресия през 30-те години на миналия век.

Междувременно през 1935 г. продавачът Чарлз Дароу (1889-1967) получил патент (US 2026082) за настолна игра, наречена „Монополи“, която била копие на играта на госпожа Филипс.  След като загубил работата си през 1929 г., Дароу открил частни копия на „Играта на наемодателя“ и запазвайки основните правила и вида й, той успял да я лицензира такава, каквато я познаваме и днес – Монополи. Малко след като получил патента си, Дароу продал правата на братята Паркър. Успехът не закъснял – продадени са два милиона копия в Съединените щати. Така, през 1937 г., благодарение на Лизи той спасил компанията от фалит, а себе си превърнал в първия дизайнер на играта, както и в милионер!

Може да харесате още...