Анхела Роблес патентова идеята за електронна книга

Днес почти всеки има в дома си електронен четец и се радва на технологията и възможността да носи в себе си десетки книги. Но как се появява първата електронна книга? Анхела Руис Роблес е жената, която без да знае дава началото на електронните книги!

електронна книга, патентИспанката Анхела Руис Роблес (1895-1975) е учител, педагог и изобретател, призната е за създаването на изобретение, което е предшественик на днешната електронната книга. Тя е родена в Виламанин (Леон), дъщеря в заможно семейство, чиито баща е  бил фармацевт, а майка й, домакиня, типично за испанските жени от миналия век. Анхела обаче растяла будно дете, тя изобщо не искала да повтаря живота на майка си и от малка се увличала по книгите. Завършила висшето си образование в Школата на Maestras de León, където преподавала първите си уроци около 1915-1917 година.

Между 1938 и 1970 г. тя издала 16 учебника на различна тематика – правопис, стенография, писане, граматика, история и география. В два от тях, които са публикувани през 1938 и 1941 г., Анхела описва Стенографска система за по-бързо писане и превод,  като благодарение на машина с нови знаци и свързани символи по прост и систематичен начин, през 1949 г. тя получава първия си патент (ES 190968) под заглавието „Механична, електрическа и напорна процедура на въздух за четене на книги“. В описателния доклад Руис Роблес заявява: „Целите на изобретението са да прави нововъведения в преподаването, за да го направи по-лесно и с по-голям обем и да адаптира книгата към технологичния прогрес“.

От 1952 г. Анхела започнала да работи върху своята „Механична енциклопедия.

Проект, още по-смел и по-съвършен от механичната книга, която тя патентовала преди години. Изобретението се стремяло да реши проблемите на обичайните училищни енциклопедии, като например прекомерния им обем или дисбаланс в дължината и разбираемостта на съдържанието. През 1962 г. госпожа Руис получила друг патент (ES 276346) под заглавие „Апарат за четения и различни упражнения“. Основната новост по отношение на Оригиналната енциклопедия е включването на записани звуци и различни отделения за съхранение на макари, училищни принадлежности за рисуване и малки научни инструменти  – часовник, компас, термометър, барометър.

Анхела Руис РоблесЗа механична процедура, електрическо и въздушно налягане за четене на книги Анхела получава патент ES 0276346 А1. Двете изобретения на Руис, споменати по-горе (ES 0190968 и ES 276346) може да се считат за автентични предшественици на електронната книга. За иноваторството си Анхела Руис Роблес е получила многобройни награди и отличия: златен медал и диплом от Националното изложение на Изобретатели (1952), Ордена на Алфонсо X Мъдрия (1956), Оскар за Изобретение на панаира в Сарагоса (1957), Бронзови медали (1957 и 1958) и сребърен (1963) на Международната изложба за изобретател и още много други признания.

Може да харесате още...