Румъния се присъедини към проект Старшинство

РумънияРумъния стана тринадесетото национално ведомство, участващо в проекта за Старшинство. Страната се присъедини към Литва, Естония, Латвия, Швеция, Словакия, България, Бенелюкс, Словения, Ирландия, Унгария, Португалия и Чехия.

Наличието на точни данни за старшинство е важно за собствениците на европейски търговски марки (марки на Общността), които по-рано са регистрирали идентична марка в страна членка на ЕС, която е била отхвърлена или е изтекъл срокът и на действие.

Претенцията за старшинство позволява на собствениците на европейски марки да продължат да имат същите права в рамките на страната членка, които биха имали ако по-ранната търговска марка бе продължила да бъде регистрирана.

Проектът, част от Фонда за сътрудничество на OHIМ, включва установяване на свързаност между регистрациите в национални бази данни и такива на Общността, както и предоставяне на съответната информация онлайн. Крайната цел на Фонда за сътрудничество е да донесе полза на потребителите от Европейския съюз като предоставя съвременни и модерни инструменти и услуги за европейските регионални и национални ведомства за интелектуална собственост. От създаването си през 2010 г., Фондът за сътрудничество към OHIM създава и разработва IT решения за използване в областта на интелектуалната собственост. Някои от инструментите са в помощ на проверителите, други са предназначени за бизнеса, а трети са създадени за правоприлагащите органи. Инструментите на Фонда за сътрудничество предоставят богата информация по въпроси, свързани с търговска марка, промишлен дизайн и класифициране.

Източник: OHIM

Може да харесате още...