Седмо преработено и допълнено издание на учебник Авторско право и сродните му права в Република България от Георги Саракинов

учебникВ новото преработено и допълнено издание на книгата, освен класическите въпроси, са разгледани нови теми и проблеми в материята, възникнали след началото на 2009 г. В областта на действащото законодателство през април 2011 г. влязоха в сила значителни по обем изменения и допълнения в Закона за авторското право и сродните му права. Появиха се и някои нови международни споразумения, излязоха от печат 8 нови книги от български автори, засягащи отделни въпроси на авторското право.

Много по-важни последствия обаче има влиянието на интернет – явлението, което слага все по-голям отпечатък върху живота на съвременния човек. От началото на 90-те години на миналия век интернет започна да променя всичко около нас, в т.ч. и представите ни за „използване“, „възпроизвеждане“, „публикуване“, „съобщаване на публиката“, „ползвател“, „копие от произведение“ и др. понятия на авторското право. Те вече никога няма да имат установените им отпреди измерения. Последиците от използването на интернет за разпространението на произведенията на литературата, изкуството и науката са всеобхватни и определено положителни. Важното е обаче обществото да продължава да оказва уважение към творците на духовни блага и техните постижения, както и да им осигури достъпни условия за живот и за по-нататъшно творчество. Затова трябва непрекъснато и настойчиво да се търсят начини за запазване и укрепване ролята на авторското право при новите условия. То продължава да бъде много важен фактор в днешния свят, с потенциал за многостранно положително въздействие върху обществото.

Изданието отразява състоянието на законодателството, международната уредба и доктрината в България към октомври 2012 г.

Може да харесате още...