Промени в закона за авторско право в различни страни, свързани с опазването на авторски права в Интернет

Германия – предстоящи промени в Закона за авторско право и сродните му права, свързани с опазването на интелектуалната собственост в интернет

Немският министър на културата Бернд Нойман обяви, че предстоят промени в закона за авторското право и сродните му права в страната. Според министъра безплатният достъп до защитено съдържание в дигиталната ера не бива да бъде за сметка на творците. Нойман също така посочи, че интернет доставчиците също трябва да носят част от ангажиментите за опазване на интелектуалната собственост онлайн и отговорността им да бъде по-голяма и ясна.

Нойман призова за създаването на постепенна система, наподобяваща закона HADOPI във Франция, която първо ще предупреди нарушителите, давайки им шанс да променят своето поведение, преди да се стигне до ефективни и сериозни правни последици, съобщи „Билборд“.

 САЩ: Правната комисия на Сената одобри закон срещу нелегалния стрийминг

 Правната комисия на Сената на САЩ одобри проектозакон, който ще превърне в углавно престъпление „стрийминга“ на защитено съдържание, което е нелегално придобито.

Проектът, познат като Commercial Felony Streaming Act се отнася до това, което някои законодатели наричат „вратичка“ в настоящите закони срещу нарушения на авторското и сродните му права. В момента е престъпление да сваляш или качваш защитено съдържание, но стриймингът не е изрично забранен.

Ако законът бъде приет, стриймингът с комерсиална цел на нелегално придобито съдържание, ще се наказва с до 5 г. затвор. Според проектозакона, санкцията ще се налага, когато „нарушението съдържа 10 или повече публични представяния по електронен път, в рамките на период от 180 дни, на една или повече защитени творби“.

Въпреки, че проектозаконът бе внесен в Сената миналия месец, въпросът за нелегалния стрийминг бе повдигнат в документ, разпространен от администрацията на президента Обама още през месец март. В него се споменава, че нелегалният стрийминг на съдържание не е засегнат в наказателното право и е нужно законодателите да подготвят нов закона, който да „изясни, че нарушението чрез стрийминг или чрез други подобни нови технологии, при определени обстоятелства представлява углавно престъпление“.

САЩ: Ще бъде представен нов закон срещу интернет пиратството – PROTECT IP

Американското правителство планира да предложи нов закон, имащ за цел да ограничи онлайн пиратството. Той ще носи името PROTECT IP (Preventing Real Online Threats to Economic Creativity and Theft of Intellectual Property Act, (в превод – Закон, предотвратяващ реалната онлайн заплаха срещу икономическата креативност и кражбата на интелектуална собственост) и ще има за цел да осигури на властите и правоносителите възможност за спиране на достъпа до нарушаващи правата сайтове, изземане на домейн имена и блокиране от страна на интернет доставчиците.

Законът ще въведе и правомощия за цензуриране на търсачките и спиране на източниците на средства към сайтове, за които нарушаващи авторските права.

„И правоприлагащите органи и правоносителите в момента са ограничени в мерките, с които могат да се борят със сайтовете, предлагащи съдържание и продукти, нарушаващи авторските права”, коментара сенатор Leathy.

 Норвегия – представен бе проектозакон срещу интернет пиратството 

В Норвегия бе представен проект за изменение на Закона за авторското право, целящ да ограничи Интернет пиратството. Министерството на културата в скандинавската страна обяви началото на консултации по проекта, като предложенията са за два основни вида мерки – блокиране на уебсайтове и опазване на данни онлайн.

Според текстовете, правоносителите ще могат да изискват от интернет доставчиците да отстраняват или да блокират достъпа до норвежки или чуждестранни страници, предоставящи съдържание, нарушаващо правата им.

Заповедите за блокиране на достъпа ще бъдат издавани от медийния регулатор или от съда. С това предложение, норвежкото правителство ще въведе успешно чл. 8.3 от Европейската Директива 2001/29/ЕО относно хармонизирането на някои аспекти на авторското право и сродните му права в информационното общество.

Правоносителите също така ще бъдат улеснени в завеждането на дела срещу нарушители, като ще могат, след съдебно решение, да получат информация за самоличността на потребители, чийто интернет достъп е използван за извършване на нарушения срещу авторските и сродни права.

Франция: Според проучване, Законът ХАДОПИ променя даунлоуд навиците на потребителите

Изследване, проведено в края на Март установи, че прилагането на закона за „трите стъпки „Хадопи” срещу нелегалния даунлоуд е започнал да променя поведението на потребителите във Франция. Според проучването, в което са участвали 1500 интернет потребители, 7 % от анкетираните имат приятел или член от семейството, който е получил предупредителен имейл, а 72 % от тях в резултат са спрели или намалили нелегалното сваляне на защитено съдържание. 14 % от хората са отговорили, че това се дължи изцяло на новия закон Хадопи, а 27 % признават, че отчасти законът е повлиял на поведението им.

 Холандия: Правителството обяви предложения, насочени срещу интернет пиратството

Холандското правителство обяви, че обмисля предложения, насочени срещу интернет пиратството и по-специално даунлоуда от p2p мрежи за лично използване, който до момента не е бил нелегален в страната. Министъра на правосъдието и сигурността Фред Теевен обаче побърза да успокои гражданите, че не се предвижда въвеждането на мерки на постепенната отговорност или „трите стъпки”, но е твърдо решен да се бори с даунлоуда на музика, филми, игри и софтуер.

Испания: Министърът на културата обяви спешни мерки в помощ на развитието на легален пазар за творчески продукти

Според резултатите от скорошно проучване на Data Corporation в Испания, загубите от интернет пиратството за местната култура възлизат на 12 милиона евро само през 2010 г. Веднага след това културният министър на Испания обяви, че до 3 месеца ще обяви реформи, които да създадат условия и регулации за създаването на широко достъпни легални онлайн услуги, свързани с предлагането на творчески продукти.

 Промени в закона за авторско право в различни страни

Информацията е предоставена  от Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП) – национална група на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI)

Може да харесате още...