Нощен бар на морето затваря заради липса на категоризация

Нощен бар на морето затваря заради липса на категоризация Комисията за защита на потребителите (КЗП) разпореди затварянето на нощен бар на морето заради липса на категоризация. От началото на сезона мярката е наложена на близо 25 заведения.

Комисията за защита на потребителите (КЗП) налага мярката „временно затваряне” на нощен бар в к.к. „Слънчев бряг” след като бе установено, че туристическият обект предоставя услуги без да е категоризиран. В края на месец юни барът осуети проверка на контролния орган и представители на медиите по кампанията за качеството на предлаганите спиртни напитки в заведенията с нощен режим на работа и хотелите ол инклузив. По-късно инспекторите на КЗП успяха да проверят обекта, като за установеното нарушение ще бъде съставен акт и наложена санкция, която съгласно разпоредбите на Закона за туризма (ЗТ) може да достигне до 10 000 лв.

От началото на сезона инспекторите на Комисията за защита на потребителите (КЗП) са извършили над 1030 проверки на различни видове заведения за хранене и развлечения, разположени на територията на морските градове и курортни комплекси, като около 580 от тях по Северното Черноморие, а останалите – по Южното. На близо 25 заведения е наложена мярката „временно затваряне на туристически обект” поради липса на категоризация. Други констатирани нарушения са свързани с обявяването на цените и грамажите в лист и карт менютата – някъде те изцяло са липсвали, а на други места цените са били посочени само в евро. Част от заведенията са подвеждали потребителите със заблуждаващи надписи за вида и категорията си или пък са предоставяли услуги, които не отговарят на изискванията за определената им категория.

През целия летен сезон на разположение на туристите са постоянните приемни на КЗП в големите морски градове и курортни комплекси, в които те могат да получат консултация за своите права или да подадат жалба по повод конкретно нарушение. За определени периоди ще работят и временни офиси в по-малките курорти. След град Каварна, такъв бе разкрит и в град Царево, който е позициониран до сградата на Общината и ще функционира до 26 юли. От 30 юли до 8 август офисът ще бъде отворен в град Китен, след което ще заработи в град Обзор за периода 13 – 22 август.

Може да харесате още...