Нова технология в борбата срещу фалшиви стоки

технологияВ своя периодичен доклад, Световната митническа организация съобщава за разработването на иновативна технология за изработване на ядивни етикети, съдържащи голям обем информация.

Д-р Hank Wuh от САЩ е разработил нова технология, която обещава да даде помогне в борбата срещу множеството фалшиви стоки на световния пазар. Основната идея е заложена в “TruTags” – невидими, ядивни баркодове, които могат да бъдат поставени директно върху дадено лекарство и така да удостоверяват, че държите в ръцете си оригинален продукт.

Ядивните “етикети” са с температура на топене 1,600 градуса и съдържат множество комбинации от спектрални данни. Производството на тези иновативни етикети е част от сложен процес,  който включва пречупването на нанопорните структури в еднакви по размер частици, които се произвеждат и стерилизират в рамките на непрекъснат процес. Самият Wuh оприличава тези малки структури на пръстов отпечатък или уникален подпис. Всяко лекарство, маркирано посредством този метод, лесно може да се определи като оригинален продукт.

Hank Wuh разказва, че до идеята стигнал, тъй като смята, че е необходимо хората да могат лесно да установят дали милиардите стоки, които са част от ежедневието им са оригинални и кой ги е произвел. Потенциалните ползи от новата технология са огромни, имайки предвид, че в следствие на фалшфицирането хиляди хора губят работните си места, а и здравето им е поставено на риск.

Според Wuh, към иновативната технология има значителен интерес, хората първоначално се отнасяли скептично, но постепенно започват да приемат идеята за ядивните етикети. Запитвания относно TruTag има от Съединените американски щати, Европа и Азия.

Дейността на правоприлагащите органи също би била облекчена от новата технология. Според досегашната практика, за да се определи дали даден медикамент е фалшив, органът, който го е задържал трябва да го изпрати до лаборатория, която да го обработи и проведе серия от тестове – неефективен процес, който може значително да се рационализира.

Източник: Световна митническа организация

Може да харесате още...